Maďarsko snížilo úroky na osm procent

Budapešť – Centrální bankéři v Maďarsku dnes podle očekávání rozhodli o snížení úrokových sazeb o půl procenta na rovných osm procent. Úrokové sazby jsou tak nyní nejnižší od dubna 2008. Snížení sazeb je dalším ze série kroků na podporu skomírající maďarské ekonomiky. Ta prochází nejhorší recesí za posledních 18 let.

Maďarská centrální banka svým rozhodnutím následovala ty ostatní v regionu, i když se zpožděním. "Maďarsko kvůli spekulativním útokům na forint a vysokému zahraničnímu dluhu mohlo snižovat úrokové sazby až daleko později, a má je proto i daleko výše,“ vysvětluje analytik Poštovní spořitelny Jan Bureš.

Svět zachránil Maďarsko před krachem

Maďarsko snížilo úroky (zdroj: ČT24)

Právě kvůli nadměrným dluhům musejí Maďaři výrazně šetřit. Jen od Mezinárodního měnového fondu si v rámci stabilizačního balíčku půjčili více než 15 miliard dolarů. Dalšími částkami přispěla Evropská unie a Světová banka. Dohromady tak Maďarsko těmto institucím dluží 25 miliard dolarů.

Podle guvernéra centrální banky Andráse Simora přispěl k rozhodnutí měnového výboru snížit sazby také vývoj na kapitálových trzích v posledních měsících a stabilní hodnocení rizik. Nenaznačil však, jakým směrem by se měly úroky dále ubírat. „Výhled inflace a hodnocení rizik budou dva faktory, které budeme hodnotit na příštích zasedáních,“ řekl Simor.

Maďarská ekonomika se ve druhém čtvrtletí propadla o 7,6 procenta: nejvíce od roku 1996, kdy země začala údaje o hrubém domácím produktu čtvrtletně zveřejňovat. Za celý rok by podle odhadů měla klesnout o 6,7 procenta. Recese by přitom měla pokračovat i po celý příští rok.