Důvěra v tuzemskou ekonomiku v srpnu mírně klesla

Praha - V srpnu mírně klesla důvěra v domácí ekonomiku. Souhrnný ukazatel důvěry se ve srovnání s předchozím měsícem snížil o 0,8 bodu. Za poklesem stojí snížení důvěry podnikatelů, která vzrostla pouze v průmyslu. Naopak důvěra spotřebitelů v srpnu meziměsíčně vzrostla o 0,7 bodu. Proti červenci se propadla důvěra podnikatelů o 1,2 bodu. Ve srovnání se srpnem 2008 je ukazatel souhrnného indikátoru důvěry o 22,8 bodu nižší, důvěra podnikatelů v meziročním srovnání klesla o 25,5 bodu a důvěra spotřebitelů se proti stejnému období loňska snížila o 11,8 bodu. Uvedl to dnes Český statistický úřad.

Srpnové šetření mezi spotřebiteli ukázalo, že pro příštích 12 měsíců očekávají mírné zlepšení celkové ekonomické situace i nepatrné zkvalitnění finanční situace. „Podíl respondentů, kteří očekávají zvýšení nezaměstnanosti, se v srpnu proti minulému měsíci zvýšil. Podíl respondentů, kteří mají v úmyslu spořit, se naopak mírně snížil,“ uvedl ČSÚ.

Hodnocení zahraniční poptávky se mírně zlepšilo

Hodnocení současné celkové ekonomické situace v průmyslu se proti červenci v srpnu nezměnilo. Hodnocení celkové i zahraniční poptávky se mírně zlepšilo. Zásoby se podle mínění respondentů zvýšily. Pro příští tři měsíce jsou očekávání respondentů ohledně vývoje výrobní činnosti i zaměstnanosti příznivější než v červenci. Očekávání celkové ekonomické situace pro období příštích tří až šesti měsíců jsou vyšší než v červenci. Celková důvěra v průmysl se v srpnu meziměsíčně již pošesté v řadě zvýšila, a to o 0,7 bodu. Je však o 22 bodů nižší než před rokem.

Hodnocení současné ekonomické situace ve stavebních podnicích se v srpnu meziměsíčně zvýšilo. Naopak hodnocení současné celkové poptávky kleslo. Pro příští tři měsíce respondenti předpokládají mírné zpomalení stavební činnosti, neočekávají navýšení počtu zaměstnanců, zajištění práce zakázkami odhadují na 8,5 měsíce. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří i šesti měsíců jsou však vyšší než v červenci. Celkově se důvěra ve stavebnictví meziměsíčně snížila o jeden bod a je o 35 bodů nižší než před rokem.

V srpnu se zhoršilo hodnocení současné ekonomické situace i v obchodním odvětví. Také očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří i šesti měsíců je nižší než v červenci. Celkově se důvěra v obchodě v srpnu proti červenci snížila o 3,7 bodu a je o 21,3 bodu nižší než v srpnu 2008.

Ve vybraných odvětvích služeb se podle respondentů v srpnu ve srovnání s červencem snížilo hodnocení současné ekonomické situace. Hodnocení poptávky pokleslo stejně jako její očekávání pro příští tři měsíce. Naopak očekávání ekonomické situace jsou pro období příštích tří i šesti měsíců vyšší než v červenci. Celkově se důvěra ve vybraných službách proti minulému měsíci snížila o 3,3 bodu a je o 29,3 bodu nižší než před rokem.