Sarkozy si posvítí na odměny pro bankéře

Paříž – Francouzský prezident Nicolas Sarkozy vytáhnul do boje za přísnější kontrolu prémií bankéřů na mezinárodní úrovni. Prosadit omezení bonusů chce příští měsíc na summitu skupiny G20 v americkém Pittsburghu. Sarkozy to prohlásil po odpolední schůzce s předními francouzskými bankéři. Po ní také nastínil některé hlavní rysy nových pravidel pro poskytování bonusů bankéřům a makléřům.

Záležitost kolem odměňování bankéřů řešilo už londýnské jednání G20 a předpokládá se, že bude mezi hlavními body schůzky finančních ministrů skupiny i na začátku září v Londýně a na summitu lídrů skupiny koncem měsíce v Pittsburghu. Budu v Pittsburghu bojovat za to, aby závazky z Londýna byly zesíleny," řekl Sarkozy. Dodal, že v této otázce bude usilovat o celoevropskou koordinaci. V pondělí jede pán Elysejského paláce za německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

Sarkozy patří mezi nejhlasitější kritiky vysokých odměn ve finančním sektoru. Ty nedávno pobouřily také francouzskou veřejnost v souvislosti s miliardou eur, kterou „dal bokem“ na prémie svým šéfům bankovní gigant BNP Paribas. Řada lidí obří bonusy považuje za motivaci k rizikovým transakcím. A právě ty měly být příčinou finanční krize. Proto chce Sarkozy usilovat o nadnárodní koordinaci odměn. Nastínil i svou představu budoucí regulace.

Sarkozy chce hlídat odměňování bankéřů (zdroj: ČT24)

O odměnách rozhodnou výsledky

Hlavním rysem nových pravidel má být větší svázanost s výsledky bank. „Od nynějška bude muset makléř čekat tři roky, než všechny své prémie zpeněží, a pokud v následujících dvou letech jeho aktivita povede ke ztrátám, pak svou prémii nedostane,“ řekl francouzský prezident. Zároveň pohrozil, že bankám, které nová pravidla odmítnou, neposkytne stát povolení k činnosti. „Tato pravidla učiní vedení více efektivnějším, zvýší průhlednost a zajistí zodpovědnost bank. Vyplácení bonusů bude částečně vázáno na výsledky, které společnost zveřejní,“ dodal Sarkozy.

Drakonické sešněrování bankéřských odměn je však nepravděpodobné. Hrozí totiž riziko, že bankovní obchodníci se za vyššími odměnami hromadně přesunou do Londýna a dalších měst, a to ochromí pozici Paříže jako velkého evropského finančního centra. Sarkozy dnes řekl, že finanční reputaci Paříže nehodlá ohrozit.

Francouzské banky už nedávno přijaly kodex dobrého chování, který se opírá o rámcové směrnice z únorové schůzky G20 z Londýna. Přistoupily na to výměnou za vládní miliardové úvěry na podporu likvidity, podmíněné právě omezením vysokých prémií.