Majetek Moravia Energo se bude dražit na internetu

Brno - Část majetku zkrachovalého obchodníka s elektřinou Moravia Energo bude v nadcházejících dnech na prodej na internetu. Vozový park čítající 12 automobilů včetně luxusního Maserati Quattroporte a garáž budou moci zájemci získat prostřednictvím internetové aukce na portálu www.verejnedrazby.cz. Později bude na prodej i reprezentativní sídlo firmy v Třinci a také linka elektrického vedení o 110 kV se samonosným optickým kabelem vedoucím od hranic s Polskem do Třince. Uvedla to dnes brněnská realitní společnost Gaute, která byla prodejem pověřena.

Vyvolávací cena všech aut z firemního fleetu bude 6,86 milionu korun. Garáž bude nabídnuta za 120 tisíc. „Aukce se bude na internetu konat minimálně tři až čtyři týdny, aby nastala nějaká licitace ceny a byl také co nejširší okruh zájemců,“ uvedl Petr Charvát z Gaute.

Konkurz na majetek energetické firmy patřící do impéria firem podnikatele Tomáše Chrenka prohlásil Krajský soud v Ostravě 27. března. V úpadku byla firma od 5. března. Prodej majetku řídí pětičlenný věřitelský výbor. Ten chce podle dřívějších informací zpeněžit zásadní část majetku do konce letošního roku. Hodnota majetku je kolem miliardy korun, věřitelé se přitom hlásí o zhruba čtyři a tři čtvrtě miliardy.

Moravia Energo se dostala do problémů po přerušení dodávek proudu od ČEZu a po zrušení registrace k provádění obchodů na burze. Podala proto návrh na insolvenční řízení. Dodávky proudu byly zastaveny 19. února a o čtyři dny později byla Moravia Energo vyřazena z obchodování s elektrickou energií. Zásobovala přitom přes tisíc odběrných míst.

Expremiér Gross na prodeji vydělal

S Moravia Energo je spojeno také jméno expremiéra a bývalého předsedy ČSSD Stanislava Grosse, který v říjnu 2007 prodal svůj tehdejší, zhruba třetinový podíl v této firmě za 110 milionů korun. Od Grosse akcie odkoupila firma Arca Capital Bohemia. Gross přitom podíl v Moravia Energo na jaře téhož roku koupil za necelých 20 milionů korun. Obchod loni prověřovala protikorupční policie, případ ale odložila.