ODS chce šetřit elektřinou – ČEZ má lidem koupit chytré elektroměry

Praha – ODS chce snížit spotřebu elektřiny v domácnostech. Má přitom jasno v tom, jak toho co nejrychleji dosáhnout. Do domů a bytů by chtěla nainstalovat chytré elektroměry, které umí monitorovat okamžitou spotřebu proudu. Podle prvního místopředsedy strany Davida Vodrážky by lidé sledováním spotřeby mohli ušetřit až 25 procent elektrické energie. Systém se už prý osvědčil ve Velké Británii. V Česku by jeho rozšíření měl zaplatit ČEZ.

Takzvaný systém Wattson má podobu malé krabičky, která může být umístěna kdekoliv v bytě. Odběratel má díky ní možnost pravidelně kontrolovat svou spotřebu, a to i v korunách. Při zvýšené spotřebě začne krabička červeně blikat. Cena nových elektroměrů je kolem 2 500 korun. Podle Vodrážky by ji měl z většiny zaplatit ČEZ.

Právě ČEZ už přitom testuje podobný systém. Nedávno ukončil první pilotní projekt, v rámci kterého vyzkoušel ve východočeské Dobrušce dva tisíce chytrých měřidel. Firma zároveň avizovala, že v příštím roce instaluje v Česku 40 tisíc měřidel.

Nebudeme čekat na inteligentní sítě, vzkazuje Vodrážka

Také chytré elektroměry ČEZu mají v první fázi poskytovat detailnější informace o spotřebě. V budoucnu však poslouží jako základ při budování inteligentních elektrických sítí, takzvaných smart grids. ODS však nehodlá na ČEZ čekat. „Smart grid je aplikovatelný až po roce 2013,“ řekl Vodrážka a dodal, že pro lidi je navíc pohodlnější obsluhovat systém Wattson než elektroměr ČEZ.

S návrhy na využití zisků polostátní společnosti ČEZ vystoupily i další politické strany. Také Strana zelených by chtěla tyto prostředky vložit na energetické úspory, ČSSD pak na sociální účely ve prospěch rodin s dětmi a seniorů. Někdejší předseda KDU-ČSL Jiří Čunek v dubnu navrhoval, aby stát ze zisků ČEZ dostal více peněz, které by použil například na snížení cen elektřiny.