Brokerům se letos nedaří

Praha – Zisk nebankovních obchodníků s cennými papíry se za první pololetí roku propadl proti loňsku na méně než polovinu. Za zhoršením jejich výsledků stojí celkový útlum kapitálových trhů a obchodní aktivity klientů kvůli finanční krizi a recesi. Celé odvětví ale i díky přijatým úsporným opatřením nadále vydělává, nevelkou ztrátu vykázalo jen několik brokerů.

Zatímco před rokem vydělali obchodníci s cennými papíry 307 milionů korun, letos to ve stejném období bylo jen 144 milionů. Může za to především propad ve vybraných klientských poplatcích a provizích, které představují hlavní zdroj příjmů brokerů. Třetinový pokles poplatků tak například vykázala společnost Cyrrus a o více než polovinu si meziročně v této kategorii pohoršila firma Colosseum. Méně vybral od klientů na poplatcích i internetový obchodník České spořitelny Brokerjet.

Z rozkolísaného trhu měli strach hlavně velcí, korporátní investoři, kteří jinak brokerům přinášejí největší zisky. „Wholesalové, respektive institucionální transakce klesaly s tím, jak klesaly objemy na pražské burze,“ vysvětluje Martin Kodýdek ze skupiny Patria, která je v Česku jedničkou.

Reportáž Michala Keborta (zdroj: ČT24)

Firmy proto bojují na dvou frontách. Jednak se snaží uspořit na vlastních nákladech. Vedle toho ale lákají také nové klienty, což se jim postupně daří. „Ucítili to, že krize končí, to největší riziko opadlo a ceny akcií se nacházejí na zajímavých úrovních,“ říká Kodýdek.

Podle marketingového ředitele společnosti Fio Jiřího Vodičky to bude znamenat pro mnoho brokerů vyšší aktivitu a také vyšší poplatky. Většina z nich by se tak měla dostat do zisku. Bankroty proto odborníci nečekají, spíše naopak, firem může přibývat. Jen během letoška totiž Česká národní banka udělila dvě nové licence a další tři řeší. Už brzy by tak v Česku mohlo podnikat 43 společností.