Japonská burza ožila, akcie jsou nejdražší za 10 měsíců

Tokio - První příznaky hospodářského oživení přiživují optimismus investorů po celém světě. Růst tak obnovily také japonské akcie, které se dnes vyšplhaly na své desetiměsíční minimum. Tokiu pomohly úterní ekonomické údaje z USA. Dobrá nálada se v Japonsku udržela i přes třetinový propad japonského exportu.

Tokijský index Nikkei 225 v závěru stoupl o 1,4 procenta na 10 639,71 bodu a byl nejvýše od 3. října. Širší index Topix přidal 1,1 procenta.

Optimismus přišel z USA

Oživení v Japonsku (zdroj: ČT24)

Tokio reagovalo příznivě na údaje o vzestupu spotřebitelské důvěry v USA a růstu cen na americkém trhu realit. Ceny nemovitostí v USA podle indexů klesají pomaleji, než se čekalo, v červnu se dokonce zvýšily. Roste i spotřebitelská důvěra a Američané znovu začali utrácet. Hlavně za zboží dlouhodobé spotřeby a často z Japonska.

„Investoři prostě sázejí na to, že se globální ekonomika bude oživovat a Japonsko jako jedna z hlavních ekonomik z toho samozřejmě těží také,“ vysvětlil příčiny dnešních výsledků japonského trhu makléř Atlantik FT Jan Langmajer.

Dobrá nálada na trzích je ale zčásti podporována vládními stimuly, například šrotovným. Analytici se proto obávají o udržitelnost současného růstu, hlavně kvůli rostoucí nezaměstnanosti a státnímu dluhu.

Vydáno pod