Neplatičů v Česku rychle přibývá

Praha – Počet lidí, kteří mají problémy se splácením dluhů, rychle přibývá. Úvěrový rejstřík Solus, který už deset let neplatiče v Česku eviduje, zaznamenal koncem letošního prvního pololetí nárůst na 800 tisíc osob. V praxi to znamená, že každý desátý Čech mezi 18 a 65 lety má problémy se splácením svých dluhů. V posledních čtyřech letech pak Solus sleduje i firmy, mezi nimi zatím ukázal na necelých 40 tisíc neplatičů.

Spotřebitelé členům sdružení dluží po splatnosti přes 18 miliard korun. Dlužná částka podnikatelů po splatnosti za prvních šest měsíců letošního roku vzrostla o 55 procent na 1,6 miliardy.

Podíl spotřebitelů s dluhy po splatnosti vůči všem obyvatelům v kraji je nejméně lichotivý pro obyvatele Karlovarského kraje (12 procent). Nejmenší podíl zadlužených obyvatel pak má kraj Vysočina (5,2 procenta) a Zlínský kraj (5,9 procenta).

Reportáž Michala Keborta (zdroj: ČT24)

Solus slaví desáté narozeniny

Registr Solus založila v roce 1999 desítka leasingových společností. Zájem lidí o úvěry tehdy rychle rostl a objevilo se tak nové nebezpečí. „Potřebovali jsme eliminovat to riziko, že se přes takzvané bílé koně uzavíraly stovky spotřebitelských smluv v řádech milionů korun,“ vysvětluje předseda registru Luděk Čermák.

Členství ve sdružení umožňuje přístup nejen k informacím o klientech, kteří čelili nebo čelí potížím se splácením svých závazků, ale také k databázi odcizených a neplatných dokladů a k insolvenčnímu registru. Vedle pěti bankovních institucí je nyní členem sdružení 17 nebankovních finančních firem, tři mobilní operátoři a jeden distributor elektrické energie.

Zaměření rejstříku se v posledních letech mění, nově cílí spíše na běžné klienty. Pomáhá mu hlavně to, že se rozrostl na 26 členů. Vedle pěti bankovních institucí je nyní členem sdružení 17 nebankovních finančních firem, tři mobilní operátoři a jeden distributor elektrické energie. „Nejvíce byla vidět změna v chování klientů po vstupu všech tří mobilních operátorů, kdy začali platit své dluhy, o které dřív neměli zájem je řešit,“ podotýká tajemník Solus Jan Stopka.

Brusel volá po harmonizaci

Změnil se okruh osob, které mají přístup do registru i těch, o kterých jsou údaje vedeny. „Někde jsou to jen spotřebitelé, v některých registrech i podnikatelé,“ vysvětluje Lukáš Vacek z ministerstva financí. S tím není spokojená Evropská komise a vyzývá alespoň k částečné harmonizaci. Registry by totiž do budoucna měly hrát větší roli. Až začne platit směrnice o spotřebitelském úvěru, budou muset věřitelé povinně zkoumat finanční postavení klienta. A to si právě v takových seznamech mohou snadno ověřit.