Nezaměstnanost a deflace v Japonsku na rekordu

Tokio - Nezaměstnanost v Japonsku stoupla za červenec na rekordních 5 procent, a bez práce se tak v zemi ocitlo více než 3 a půl milionu lidí. Jde o nejvyšší číslo od 2. světové války, ale navíc se jedná i o špatnou zprávu pro premiéra Tara Asa a jeho Liberálně-demokratickou stranu několik dní před volbami. Právě ekonomika země je totiž hlavním předvolebním tématem. Jádrové spotřebitelské ceny, tedy bez zahrnutí nestabilních cen potravin a energií, pak meziročně klesly o rekordních 2,2 procenta.

Míra nezaměstnanosti činila v červnu 5,4 procenta. V červenci nezaměstnanost překonala předchozí rekord z dubna 2003, kdy činila 5,5 procenta.

V červenci se celkový počet lidí bez práce zvýšil o 40,2 procenta na 3,59 milionu. Počet zaměstnaných lidí se snížil o 2,1 procenta na 62,7 milionu. Poměr volných pracovních míst k počtu lidí hledajících práci klesl na rekordní minimum 0,42. To znamená, že pro každých 100 lidí hledajících práci je k dispozici 42 pracovních míst.

Japonsko zaznamenalo deflaci, tedy pokles cen, již pátý měsíc za sebou. Červencový pokles je nejhlubší od roku 1971, kdy vláda začala zveřejňovat srovnatelné údaje. Nízké ceny jsou sice pro hospodářství spíše dobré, avšak deflace může naopak ekonomice způsobit problémy, protože lidé přestávají utrácet v očekávání, že ceny zboží se budou dále snižovat. To vede k poklesu výroby a mezd a negativně to ovlivňuje hospodářský růst.

Dnešní zpráva jen potvrdila, že Japonci méně utrácejí. Průměrná spotřeba domácností, barometr individuální spotřeby, se v červenci meziročně snížila o dvě procenta.