Silničářům chybějí peníze na údržbu silnic

Pardubice - Na údržbu krajských silnic nejspíš bude kvůli daňovým výpadkům příští rok o 20 až 50 procent méně peněz. Silničáři budou možná muset i propouštět. Nižší rozpočty se také mohou projevit na rychlosti nebo kvalitě údržby. Po jednání Sdružení organizací správy a údržby silnic ČR to řekl ředitel pardubických silničářů Miroslav Němec. Výpadky peněz mohou být v různých krajích rozdílné. Šéf silničářů v Jihomoravském kraji Jan Zouhar prozatím odhaduje propad zhruba o 15 procent. Letos kraj vydává na silnice 700 milionů korun, příští rok by mohl být rozpočet o 100 milionů korun nižší. Krajské úřady většinou omezily prostředky na údržbu silnic a opravují se pouze nejnutnější úseky.

„V současné době se ta krize promítá dost drasticky, musí se celá řada akcí odsouvat, to se promítá do povrchu vozovek. Bezpečnost to neohrožuje, ale snižuje to komfort. Řidiči nechtějí jezdit po hrbolatých silnicích,“ řekl Zouhar. Silničáři i jednotlivé kraje věří, že část propadu financování údržby silnic se podaří pokrýt z evropských peněz.

Podle Němce budou muset cestáři výrazně snižovat veškeré náklady. Lze proto očekávat snižování počtu zaměstnanců, avšak velmi nepatrné. Odboráři upozorňují, že počet pracovníků je už nyní na nejnutnějším minimu. V minulosti se výrazně snižovaly stavy lidí a silničáři si řadu činností platí externě. „Možná že dojde k nějakému úbytku, ale ten bude procentuálně velmi nízký,“ říká šéf odboru pracovníků v dopravě Jan Rejský.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Jen na údržbu 6800 kilometrů silnic první třídy a 1000 kilometrů dálnic letos Ředitelství silnic a dálnic odhadovalo náklady zhruba 1,2 miliardy korun. Podle Němce se peníze na hlavní tahy nejspíš krátit nebudou. Ohroženy jsou peníze na silnice druhé a třetí třídy. Pokles rozpočtu až na polovinu považují v některých regionech za katastrofický scénář. „Víme, že ta kvalita některých silnic je naprosto nedostačující, ale aby se ještě zhoršila, to si vůbec neumíme představit,“ říká ředitel odboru pozemních komunikací ministerstva dopravy Pavel Šustr.

  • Údržba silnic autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1077/107681.jpg
  • Válcování vozovky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1077/107682.jpg