Slovensko se dočká první silnice za soukromé náklady

Bratislava – Na Slovensku se začne budovat první silnice, kterou plně zainvestuje soukromý subjekt. Konsorcium Granvia pod vedením francouzské firmy Vinci uzavřelo ve čtvrtek dohody o financování projektu s 13 bankami. Půjde o padesátikilometrovou rychlostní komunikaci R1 mezi Nitrou a Banskou Bystricou. O plánovaném projektu dnes informoval slovenský ministr dopravy Ľubomír Vážny.

Výstavba si vyžádá náklady téměř 900 milionů eur (22,9 miliardy Kč). Jde o tzv. PPP, tedy projekt veřejně-soukromého partnerství. První dva úseky se dokončí zřejmě za dva roky a celý projekt by měl být hotový v první polovině roku 2012. Na uzavření dohody o financování se několik týdnů čekalo, protože banky byly kvůli finanční krizi opatrné při schvalování úvěrů. Smlouvu s koncesionářem, který silnici postaví a následně zabezpečí její provoz a údržbu, podepsal ministr již koncem března.

„Čeká nás už jen etapa rázného vstupu do výstavby,“ řekl Vážny. Práce na R1 již konsorcium začalo. Na trase odstranilo ornici a stromy a začalo se s překládkou některých inženýrských sítí. Peníze na výstavbu čtyř úseků R1 půjčí kromě obchodních bank také Evropská banka pro obnovu a rozvoj. Na projekt poskytne 200 milionů eur. Úvěry od dalších bank se podle ministra pohybují v rozmezí od 50 do 150 milionů a celková půjčka dosáhne 984 milionů eur. Mezi bankami, které budou stavbu financovat, jsou například Erste Bank, ING, Dexia či UniCredit, které na Slovensku také působí. Samotná Granvia poskytne na projekt 149 milionů eur.

Vláda chce prostřednictvím projektů PPP urychlit výstavbu slovenských dálnic. Postavit by se mělo asi 150 kilometrů. Po R1 mají přijít na řadu severní úseky dálnice D1, která spojuje Bratislavu s Košicemi. Kabinet také předpokládá, že projekty PPP v době krize podpoří zaměstnanost a hospodářský růst.