Česko a Gruzie se dohodly na vzájemné ochraně investic

Tbilisi - Český ministr financí Eduard Janota a jeho gruzínský protějšek Kacha Baindurašvili dnes v Tbilisi podepsali dohodu o podpoře a vzájemné ochraně investic. Smlouva završila několikaleté jednání obou stran. Janota dnes zároveň jednal s gruzínským premiérem Nikou Gilaurim o česko-gruzínských obchodních vztazích a podpoře exportu, neplánovaně se setkal i s prezidentem Michailem Saakašvilim.

„Dohoda vytváří základní právní rámec pro investiční aktivity investorů jednoho státu na území státu druhého a zabezpečuje ochranu vložených prostředků před neopodstatněnými zásahy ze strany státních orgánů,“ uvedl mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Dokument podle mluvčího také zajišťuje stabilitu právního prostředí. Česko ani Gruzie tak nemohou po dobu platnosti dohody změnit nebo zrušit bez souhlasu druhé strany své závazky vyplývající ze smlouvy. Dohoda o zamezení dvojímu zdanění platí mezi oběma státy už od roku 2007.

Šance pro české firmy

Smlouva otevírá nový prostor pro české podniky. Ty mají šanci získat v Gruzii především zakázky na projekty v energetice, na výstavbu nemocnic nebo mají i šanci privatizovat tamní elektrárny.

Projekty v Gruzii letos ohlásila svitavská společnost Energo-Pro, v zemi vybuduje dvě vodní elektrárny. O investici za 2,5 miliardy korun už podepsla dohodu s gruzínským ministerstvem energetiky.

Elektrárenská skupina ČEZ naproti tomu investice v Gruzii neplánuje. „Soustředíme se na oblasti, kde již působíme, tedy na střední a jihovýchodní Evropu,“ uvedla mluvčí firmy Eva Nováková. „Dočasně jsme přestali sledovat oblasti související s naším cílovým teritoriem, tedy Rusko a Ukrajinu, ve kterých jsme neměli ambici působit jako významný hráč na trhu,“ dodala.

Český obchodní obrat s Gruzií je relativně malý, za první pololetí letošního roku mírně přesáhl půl miliardy korun. S největšími obchodními partnery má Česko obchodní výměnu o dva řády větší.