Bilionové schodky Moody's nevadí, USA potvrdila nejvyšší rating

New York - Ani mamutí schodek rozpočtu, se kterým budou letos hospodařit Spojené státy, neohrozí podle Mezinárodní ratingové agentury Moody's jejich schopnost splácet své dluhy. Moody's tak dnes potvrdila úvěrový rating USA na nejvyšším možném stupni Aaa. Většina nového dluhu, který na sebe Spojené státy berou, je podle agentury kryta nákupem akcií a dalších cenných papírů, což snižuje negativní dopady na státní finance.

„Poměr celkového dluhu vlády k hrubému domácímu produktu a k příjmům se prudce zhoršuje. Je také pravděpodobné, že po skončení krize bude tento poměr vyšší, než je tomu u jiných zemí, které hodnotíme ratingem Aaa,“ píše se ve sdělení ratingové agentury. Na druhou stranu je ale podle Moody's část rostoucího zadlužení výsledkem nákupu aktiv (investic do akcií a nákupu cenných papírů). Dopady na čisté jmění federální vlády jsou proto slabší.

Zadlužení Spojených států se zvyšuje v důsledku výdajových programů, jejichž cílem je podpořit ekonomiku. Vláda také investovala stovky miliard dolarů na podporu finančních institucí, především pojišťovny American International Group (AIG) a banky Citigroup, aby zmírnila obavy, že kolaps některé z nich ohrozí celý finanční systém. Vláda ale získala ve zmíněných finančních institucích majetkový podíl.

Schodky budou ještě větší

Administrativa prezidenta Baracka Obamy tento týden zvýšila odhad rozpočtového deficitu na příštích deset let o dva biliony dolarů a nyní předpokládá, že deficit se bude pohybovat kolem devíti bilionů USD. Počítá se také s vyšší nezaměstnaností, než vláda odhadovala dříve.

Spojené státy mají největší národní ekonomiku na světě a Moody's uvedla, že pro nejvyšší rating v případě USA hovoří i vedoucí role, kterou USA hrají ve světovém obchodu a finančních transakcích. Spojené státy mají podle agentury flexibilní trhy a prosazují režim otevřeného obchodu a finančních toků.

Úroveň zadlužení USA se rychle zvyšuje a tento stav se podle Moody's udrží zřejmě nejméně ještě v příštím roce. „Pokud by měl současný rostoucí trend zadlužování vlády pokračovat a stal by se nevratným, rating by čelil tlaku na snížení. Trend a další vyhlídky by pak byly mnohem důležitější než konkrétní úroveň zadlužení,“ uvedla ratingová agentura.

Barack Obama
Zdroj: ČT24