Ministři si lámou hlavu nad rekordním schodkem rozpočtu

Praha – Dnešní odpoledne stráví ministři v pražské Kramářově vile debatou nad státním rozpočtem na příští rok. Kvůli ekonomické krizi, boji s ní, požadavkům různých rezortů i jejich nepříliš velké ochotě šetřit Česku hrozí, že by stát v příštím roce mohl hospodařit s rekordním schodkem ve výši až 230 miliard. Ministr financí Janota má plán, jak rozpočet seškrtat. Experti ho vítají, u politiků ale mnoho šancí nemá.

Rozpočet na rok 2010 dělá ministrovi financí pořádné vrásky. Dnes Janota kolegům z kabinetu předloží jak návrh počítající s rekordním rozpočtovým schodkem ve výši 230 miliard korun, tak variantu s úpravami zákonů, díky kterým by se měl deficit snížit na 160 miliard. Už v sobotu ale připustil, že vzhledem k nesouhlasu politiků se škrty nemá rozpočet s nižším schodkem nejspíše naději projít Parlamentem.

Odborníkům se škrty zdají správné. Ministerstvo navrhuje třeba zvýšit dolní sazbu daně z přidané hodnoty z devíti na 11 procent a horní z 19 na 20 procent. Počítá i s nárůstem spotřební daně z benzinu a nafty o korunu na litr a se snížením výdajů rozpočtu o 40 miliard korun.

Ministři řeší rozpočet (zdroj: ČT24)

Zákony teď měnit nebudeme, vzkazují politici

Obě nejsilnější strany – ODS i ČSSD – sice návrh státního rozpočtu vypracovaný kabinetem premiéra Jana Fischera přímo neodmítají, nechtějí však nyní přijímat žádné legislativní změny.

Příliš ochoty ke kompromisům těsně před dnešním jednáním neprojevovali ani šéfové jednotlivých rezortů. Například ministryně školství Miroslava Kopicová při příjezdu poznamenala, že by potřebovala nejméně dvě miliardy korun navíc. „Když dostaneme dvě miliardy, tak nesáháme učitelům na platy,“ řekla.

Také ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka připustil, že se bude snažit určité finance vybojovat. „Byl bych špatný ministr, kdybych na tuto možnost rezignoval,“ podotkl. Konkrétní částku nechtěl uvést, ale peníze by prý potřeboval pro rodiny s dětmi, důchodce, zdravotně postižené, staré či handicapované. Chápe ale Janotův názor, že další peníze nejsou k dispozici.

Návrh rozpočtu na příští rok musí vláda podle zákona projednat a schválit do konce září. Protože se ale v říjnu uskuteční předčasné volby, bude muset nová vláda po volbách zřejmě předložit návrh nový. Šéf ČSSD Jiří Paroubek ale už dříve řekl, že v otázce rozpočtu je třeba ctít kontinuitu a vycházet z Janotova návrhu. Také podle šéfa ODS Mirka Topolánka by měl být schválen návrh rozpočtu Fischerovy vlády.