Unipetrol v pololetí prohloubil ztrátu na 544 milionů

Praha - Ekonomická situace společnosti Unipetrol se nezlepšuje. Firma ohlásila zatím největší ztrátu 544 milionů. Jedná se o další zhoršení, jelikož letos v březnu došlo ke ztrátě 185 milionů Kč. Firma, jejímž většinovým vlastníkem je polská skupina PKN Orlen, minulý rok ve stejném období vykazovala zisk 708 milionů Kč. Unipetrolu rovněž klesají tržby. Meziroční pokles činí 38 procent, což znamená 30,3 miliardy korun. Tyto výsledky analytici údajně očekávali.

„Neočekávali jsme tak velký pokles rafinérské marže. Za první pololetí to dělá skoro 400 milionů. Budeme hodně závislí na tom, jak se bude tato marže vyvíjet ve druhé polovině roku,“ uvedl místopředseda představenstva Unipetrolu Wojciech Ostrowski.

Sama společnost Unipetrol před měsícem zveřejnila vybrané provozní ukazatele za druhé čtvrtletí a předpověděla záporný provozní výsledek (EBIT). Pololetní ztráta na úrovni EBIT činila 399 milionů korun, když ekonomové očekávali ztrátu přes 450 milionů korun. Provozní výsledek před odpisy (EBITDA) skončil v kladných číslech, a to na úrovni 1,29 miliardy korun, což představuje meziroční pokles o 60 procent.

Reportáž Jakuba Linky (zdroj: ČT24)

Unipetrol se zaměřuje na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a petrochemickou výrobu. V roce 2005 se společnost stala součástí skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. Skupina patří v České republice k nejvýznamnějším společnostem z hlediska obratu a zaměstnává přes 4000 lidí.

Loni konsolidovaný čistý zisk Unipetrolu meziročně klesl o 95 procent na 65 milionů korun, tržby se však meziročně zvýšily o 11 procent na 98,144 miliardy korun.

Hospodaření Unipetrolu
Zdroj: ČT24