eBay se dohodla na prodeji divize Skype

New York - Podle deníku New York Times se internetová aukční síň eBay dohodla na prodeji své divize pro bezplatné internetové telefonování Skype skupině soukromých investorů. List o tom informoval na svých internetových stránkách s odvoláním na dva zdroje obeznámené s plány podniku. Mluvčí společnosti se podle listu k této informaci odmítl vyjádřit.

Skype vznikl před pěti lety jako skandinávská společnost, kterou založili Švéd, Dán a skupina estonských programátorů. Společnost nabízí místní i mezinárodní telekomunikační spojení přes internet. Klienti Skypu si mohou mezi sebou telefonovat zdarma, což pomohlo ke značnému rozšíření služby.

Skype registruje v České republice kolem tří milionů uživatelských účtů. Vzhledem k počtu internetových přípojek patří Češi podle firmy k největším uživatelům programu na světě.

Skype koupila společnost eBay za 2,6 miliardy dolarů (zhruba 46 miliard korun) v říjnu 2005. Doufala, že uživatelé jejího internetového trhu budou využívat službu ke komunikaci. Její naděje se však nenaplnily.