Světové letecké dopravě se nedaří - v pololetí ztratila šest miliard dolarů

Ženeva - Světové letecké společnosti vykázaly za první pololetí čistou ztrátu kolem šesti miliard dolarů (zhruba 107 miliard korun). V průběhu celého loňského roku přitom tratily 8,5 miliardy dolarů. Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA) výsledky zdůvodnilo tím, že hospodaření aerolinií zhoršily vyšší ceny paliva, i když se světová ekonomická situace zlepšuje.

Podle asociace přineslo druhé čtvrtletí aeroliniím další zhoršení celkových podmínek i finančních výsledků. Velcí přepravci přitom za normální situace během letní sezony na severní polokouli vytvářejí polovinu celoročního zisku.

Očekávala se ještě větší ztráta

Za druhé čtvrtletí odhaduje IATA ztrátu na dvě miliardy dolarů, a to po čtyřech miliardách za první čtvrtletí. Sdružení přitom původně odhadovalo, že letošní ztráta odvětví za celý rok vzroste na devět miliard dolarů. Vedle rostoucích cen ropy poznamenaly ekonomiku aerolinií i světová úvěrová a finanční krize, kvůli níž klesla poptávka po soukromých i služebních letech. Asociace sdružuje 230 leteckých společností, jejichž lety představují zhruba 93 procent světové letecké dopravy.

Dnes ukončila provoz slovenská nízkonákladová společnost SkyEurope Airlines a půjde do konkurzu. Firma oznámila, že nesehnala finance na udržení provozu, a soudem jmenovaný správce proto v pondělí pozdě večer podal na SkyEurope návrh na konkurz. Aerolinky pak zastavily všechny lety s okamžitou platností.