Tymošenková: Rusko a Ukrajina vyřešily všechny problémy s plynem

Sopoty - Podle slov ukrajinské premiérky Julije Tymošenkové vyřešily Rusko a Ukrajina všechny zbývající problémy týkající se dodávek zemního plynu. Tymošenková to dnes prohlásila po jednání se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem: „Podle mého názoru již můžeme říci, že jsme všechny problémy kolem plynu odstranili, nebo alespoň jsme na dobré cestě k tomu, abychom v této věci už žádné problémy neměli“. S Putinem se ukrajinská premiérka sešla na polském pobřeží u Gdaňsku na okraj vzpomínkových akcí k vypuknutí druhé světové války.

Ukrajina bude moct koupit jen polovinu plynu, než bylo nasmlouváno

Putin řekl, že se obě strany dohodly, že je současnou světovou finanční krizi potřeba vzít v úvahu a započítat ji do účtů a dodávek. „Uznali jsme, že ukrajinská ekonomika dnes využije jen to, co spotřebuje,“ dodal. Ukrajina tak bude moci nakoupit jen polovinu plynu proti tomu, co původně slíbila z lednové dohody v Moskvě. Tehdy se uzavřel spor obou zemí o dodávky a placení a skončil třítýdenní kolaps v dodávkách pro Evropu. Ukrajina je jedním z největších odběratelů ruského plynu.

Vyjednávání bude mít vliv na lednové prezidentské volby na Ukrajině

Ukrajina Gazpromu slíbila v lednu, že letos koupí 40 miliard krychlových metrů plynu a přes 50 miliard v příštím roce. Kvůli krizi ale bude podle ukrajinských představitelů letos potřebovat jen 32 až 33 miliard kubíků a 25 až 27 miliard v příštím roce. Jde tak zhruba o polovinu původně nasmlouvané sumy.

Diplomaté říkají, že vztahy mezi Putinem a Tymošenkovou pozorně sledují, protože se 17. ledna příštího roku budou na Ukrajině konat prezidentské volby. Vstřícnější vztahy Tymošenkové s Moskvou z posledních měsíců vyvolaly spekulace, že ji Moskva ve volbách podpoří, aby nad bývalou sovětskou republikou opět získala vliv. I Putin řekl, že Tymošenkovou opět rád viděl, napsala agentura Reuters.