eBay dostane za prodej společnosti Skype 2 miliardy dolarů

New York - Americký aukční portál eBay se rozhodl prodat většinový podíl v internetové telefonní společnosti Skype v hodnotě 2 miliardy dolarů. Odkoupit ho hodlá skupina soukromých investorů včetně spoluzakladatele společnosti Marca Adreessena. eBay si ponechá 35% balík akcií společnosti, kterou se už nějaký čas snaží prodat, neboť Skype má údajně pro eBay „omezený synergický efekt“.

Software společnosti Skype umožňuje internetovým a mobilním uživatelům uskutečňovat vzájemné telefonní hovory zdarma a telefonovat za bezkonkurenční ceny na pevné a mobilní linky. Skype totiž na rozdíl od tradičních hovorů přes mobil, které jsou přenášeny přes sítě mobilních operátorů, převádí lidský hlas v data, která posílá přes internet a umožňuje tedy hovory v rámci internetového připojení.


Celý obchod by měl být uskutečněn do konce roku

eBay koupila společnost Skype v roce 2005 za 2,6 miliardy dolarů. Podle dohody si ponechá eBay 35% podíl a zbylých 65 procent odkoupí noví majitelé - společnosti Andreessen Horowitz, Silver Lake, penzijní fond Canada Pension Plan Investment Board a londýnský investiční fond Index Ventures. 1,9 miliardy dolarů dostane eBay v hotovosti a dále bude vystavena směnka na 125 milionů dolarů, která bude splacena podle potřeby nebo v dohodnutém čase. Kontrakt by měl být uzavřen v posledním čtvrtletí tohoto roku.

Na začátku roku ohlásila společnost eBay svůj plán rozdělit svůj balík akcií ve společnosti Skype a prodat je. Podle eBay roste hodnota Skypu o 1,2 miliardy dolarů ročně od jejího převzetí. eBay zaplatila za společnost Skype 3 miliardy dolarů, včetně vyplacení Niklase Zennstroma a Januse Triose, kteří společnost založili roce 2003. Skype má v současné době 405 milionů registrovaných uživatelů.

Komunikační program Skype slaví páté výročí vzniku, je známý, ale nevydělává.
Zdroj: ČT24