Německo svým bankám poskytne 7,5 miliardy eur na garanci úvěrů

Berlín – Programový výbor německé vlády dnes schválil garance v objemu 7,5 miliardy eur (asi 191,8 miliardy Kč), jichž mohou využít banky a finanční společnosti, které ručí za úvěry. Němci se obávají, aby se nezhoršila úvěrová krize, což by mohlo zastavit proces oživení ekonomiky. Vláda chce také zpřístupnit až deset miliard eur (asi 255,7 miliardy Kč) státní rozvojové bance KfW. Ta pak bude moci poskytovat „globální půjčky“ přímo bankám, aby podpořila úvěrovou aktivitu.

Výše garancí poskytnutých státem bude záležet na tom, jak dobře jsou zajištěny firmy, které pojišťují úvěrové riziko. Pokud se například jejich zajištění snížilo na 50 procent z původních 100, vláda by mohla poskytnout dalších 50 procent. Pokud se zajištění snížilo na 30 procent, vláda by mohla dodat dalších 30 procent.

Hrozí úvěrová krize?

Vládní činitelé už dali několikrát najevo obavy, že banky by mohly v nadcházejících měsících omezit půjčky. Německá centrální banka ale minulý týden uvedla, že země není na pokraji úvěrové krize v pravém slova smyslu.

Ministerstvo financí si nechalo vypracovat studii, která měla ukázat, jaké následky by mohlo mít další omezení úvěrové aktivity. „Předběžná zpráva ukazuje, že bez státní rekapitalizace by bylo riziko úvěrové krize v Německu mnohem vyšší,“ uvedlo ve zprávě ministerstvo.

Vláda má strach o střední stav

Politici se obávají, že takzvaný Mittelstand, tedy střední stav, jinými slovy malé a střední podniky, by se mohl těžko dostávat k úvěrům. Tyto firmy tvoří páteř německé ekonomiky, a pokud by se dostaly do problémů, mohla by se roztočit zničující spirála s nepříznivými dopady na celé hospodářství.

Peníze k realizaci opatření, na němž se vláda dnes dohodla, půjdou z vládního fondu zřízeného na pomoc firmám zasaženým krizí. Ve fondu je podle německého ministerstva hospodářství asi 115 miliard eur.

Vydáno pod