Na obrazovku ČT24 přichází Ekonomická inventura

Praha – Vzpomínáte si, jak se žilo v roce 1989? Kolik průměrný člověk vydělal a co všechno si mohl za svou výplatu koupit? Srovnávat hospodářskou situaci v roce 1989 a dnes bude série speciálů České televize s názvem Ekonomická inventura. Každou zářijovou středu speciál nahradí pravidelnou Ekonomiku ČT24. Divákům přinese ale nejen ohlédnutí za ekonomickou situací v posledních dvaceti letech, přední čeští odborníci a byznysmeni se v něm zamyslí také nad stavem českého hospodářství před předčasnými volbami. Řeč bude o ekonomických plánech politických stran i o tom, jak by se promítly do výše deficitu veřejných financí.

Ekonomická inventura se na obrazovkách zpravodajské stanice ČT24 objeví pravidelně každou zářijovou středu od 21:10. První padesátiminutový blok, který budou moci diváci zhlédnout dnes večer, nese název Retrospektiva a ohlédne se za 20 lety transformace centrálně plánované ekonomiky na fungující tržní uspořádání. „Začneme od pohledu vyloženě z terénu. Byli jsme točit ve středočeských vesnicích, na jihu Čech. Budeme mít živý vstup z industriální Ostravy,“ upřesnila vedoucí ekonomické redakce ČT Pavlína Kvapilová.

Pozornost se ale bude upírat také na makroekonomickou situaci. David Borek divákům například prozradí, kolik bochníků chleba či lahví piva bylo možné koupit za jednu měsíční mzdu v roce 2008 a v roce 1989. „Chceme se podívat také na stav české bankovní krajiny tehdy a teď a na to, jak to bylo s privatizacemi,“ doplnila Kvapilová.

Rozhovor s Pavlínou Kvapilovou (zdroj: ČT24)

Svými komentáři ve dnešním vydání speciálu doplní ohlédnutí za porevolučním vývojem mimo jiné exministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr či nejvýše postavený Čech v softwarové společnosti Microsoft Jan Mühlfeit.

V dalších dílech, které se budou věnovat například politické situaci pohledem manažerů či živnostníků, se mohou diváci těšit také na výsledky exkluzivního průzkumu, který prozradí, co firmy očekávají od politiků v turbulentní době hospodářské krize. Průzkum připravila Česká televize ve spolupráci s hospodářskou komorou.