Sazce se nedaří, padá jí rating

Praha – Mezinárodní hodnocení největší české loterijní společnosti Sazka se dál propadá. Ratingová agentura Moody's Investors Service jí snížila dlouhodobý rating na stupeň Ba1.cz z předchozího Baa3.cz s tím, že i další výhled zůstává negativní. Ke stejnému kroku se agentura rozhodla již jednou letos v dubnu. Tehdy ji k tomu motivovaly obavy z odlivu kapitálu ze Sazky.

Sazka minulý týden oznámila, že jí klesl v pololetí zisk po zdanění meziročně o 6,4 procenta na 771 milionů korun. Celkové tržby vzrostly o 4,7 procenta na 4,4 miliardy korun. „Krize se v celkových tržbách našich sázkových her a loterií v prvním pololetí neprojevila, výnosy i zisk se pohybují nad rozpočtem. Její dopady jsme nicméně pocítili přes turbulence na finančních trzích a výkyvy v kurzu koruny,“ řekl k hospodaření generální ředitel Sazky Aleš Hušák.

Sazka v České republice provozuje loterie, losované číselné hry i řadu neloterijních aktivit. Sázet je jejím prostřednictvím možné také na sportovní utkání. Její neslavnější loterie – Sportka – letos oslavila již 52. narozeniny. Akcie Sazky drží občanská sdružení působící v oblasti tělovýchovy a sportu.