Nezaměstnanost na Slovensku stoupá, ekonomika naopak klesá

Bratislava - Míra nezaměstnanosti na Slovensku se ve druhém čtvrtletí letošního roku zvýšila na 11,3 procenta, což byl nejvyšší údaj od počátku roku 2007. Nezaměstnanost v uplynulém období rostla v důsledku negativních vlivů světové hospodářské krize. Slovenská ekonomika oproti tomu ve druhém čtvrtletí utrpěla meziroční propad o 5,3 procenta. Pokles hrubého domácího produktu se o něco zmírnil oproti prvnímu čtvrtletí. O obou údajích dnes informoval slovenský statistický úřad.

Počet nezaměstnaných se ve druhém čtvrtletí zvýšil na více než tři sta tisíc lidí. Zaměstnanost od dubna do konce června klesla, a to na 2,38 milionu lidí v prvních třech měsících roku. V Česku míra nezaměstnanosti ve druhém čtvrtletí letošního roku podle údajů statistického úřadu meziročně stoupla na 6,4 procenta. Ve srovnání se stejným obdobím minulého roku se zvýšila o 2,2 procentního bodu, což je nejvyšší meziroční růst úrovně nezaměstnanosti od roku 1999.

Slovenskou ekonomiku stáhla do červených čísel hlavně globální recese, kvůli níž přišly mnohé firmy o objednávky a ohlásily propouštění zaměstnanců. Slovenské hospodářství se tak z pozice mezi nejrychleji rostoucími zeměmi Evropské unie z posledních let propadlo na nižší příčky, a to právě v roce, kdy Slováci slavnostně přijali evropskou měnu euro.

Hospodářství Slovenska stáhl dolů zahraniční obchod

Slovenské hospodářství ve druhém čtvrtletí stáhl dolů opět zejména zahraniční obchod, kde dovoz i vývoz vykázaly propad o více než pětinu. Výrazně klesly i investice, a to o 17,6 procenta. Konečná spotřeba veřejného sektoru se naopak zvýšila o 5,9 procenta a spotřeba domácností narostla o 0,7 procenta. Slovenští statistici pro celý letošní rok očekávají pokles HDP o 3,5 procenta.

Slovensko zaznamenalo hlubší meziroční pokles než Česká republika. Výkon české ekonomiky se v letošním druhém čtvrtletí meziročně snížil o 4,9 procenta, což byl nejhlubší čtvrtletní meziroční propad hrubého domácího produktu v její novodobé historii. Oproti předchozímu čtvrtletí naopak HDP vzrostl o 0,3 procenta.