Janota: Piloti ČSA neříkají pravdu a nechtějí jednat

Praha – Ministr financí Eduard Janota pro dnešní Lidové noviny uvedl, že letecké odbory záměrně nechtějí jednat s vedením Českých aerolinií. Svoji neochotu prý skrývají za výroky o tom, že plánované změny v ČSA mohou ohrožovat bezpečnost letů. Janota tato tvrzení označil za nepravdivá. Piloti v úterý odmítli dodatek ke kolektivní smlouvě. Ten obsahuje například snížení platů o třetinu. Piloti ale říkají, že také ruší limity pro dobu služby a letů.

Piloti ČSA v úterý odmítli dodatek ke kolektivní smlouvě, který navrhlo vedení společnosti. Představenstvo v dodatku mimo jiné navrhlo pro piloty třetinové snížení platů výměnou za odchod managementu z firmy. Podle pilotů by však uvedený návrh ohrozil bezpečnost provozu, neboť prý rovněž ruší limity pro dobu služby a letů.

Podle Janoty je ale tvrzení o ohrožení bezpečnosti letů nepravdivé. „Piloti nechtějí přistoupit na restrukturalizační opatření. Musí si ale uvědomit, že jejich současné podmínky se zcela vymykají zvyklostem na pracovním trhu v Česku a že musí slevit,“ uvedl Janota.

Zpochybňování bezpečnosti letového provozu ČSA odmítl podle LN i Úřad pro civilní letectví. „Dodržování podmínek bezpečnosti letů pravidelně monitorujeme. ČSA doposud postupují podle schválených norem a k žádnému ohrožení bezpečnosti v žádném případě nedošlo,“ prohlásila mluvčí ÚCL Jitka Ungerová. Zdůraznila přitom, že ČSA svévolně ani nemohou měnit limity ovlivňující bezpečnost letů. „Všechny takové změny by musely podléhat našemu schválení,“ řekla Ungerová.

Piloti se chtějí odvolat rovnou na ministerstvu financí

Podle šéfa sdružení pilotů CZALPA Filipa Gaspara byly změny předloženy v jednom balíku. Představenstvo chce podle něj zrušit limity pro délku směny pilotů. „Piloti ČSA nemohou dělat ústupky v bezpečnosti letového provozu a snižovat bezpečnost výměnou za odchod představenstva. Předložený návrh nemůže být ze strany představenstva myšlen vážně, a proto o něm s vedením firmy nemohou piloti jednat,“ píše v prohlášení CZALPA. Piloti chtějí jednat přímo se zástupci ministerstva financí.

Podle Janoty budou piloti nakonec muset přistoupit na restrukturalizační plán. „Firma může dále existovat buď v černých číslech, anebo vůbec,“ řekl Janota. Ozdravný plán managementu ČSA je podle něho racionální. Ministr ale uvedl, že jeho úřad zatím nehodlá do sporu zasahovat. „Počkáme, jak dopadne privatizace. Buď nový vlastník urovná situaci sám, nebo to udělá stát sám,“ uzavřel podle LN Janota.

ČSA
Zdroj: ČT24