GM žádá pomoc pro Opel od Španělska, Británie a Polska

Detroit - Americká automobilka General Motors očekává, že získá pro svoji problémovou německou divizi Opel finanční pomoc od vlád Španělska, Velké Británie a Polska. Celková výše finanční injekce by se měla vyšplhat až na jednu miliardu eur (25,7 miliardy korun). Informoval o tom s odvoláním na zdroj blízký jednání list Wall Street Journal. Vlády všech jmenovaných zemí jsou na přežití Opelu silně zainteresovány, německá automobilka v nich totiž má své závody.

Výměnou za peníze od evropských vlád by mohla i automobilka General Motors, která sama čelí vážným problémům, poskytnout ze svého rozpočtu na restrukturalizaci Opelu další miliardu eur. Mluvčí automobilky však nebyl k zastižení, aby se ke zprávě vyjádřil.

Automobilka GM se kvůli obtížné finanční situaci rozhodla Opel prodat. V boji o Opel soupeří kanadská společnost Magna a belgický finanční investor RHJ. Německá vláda již slíbila, že poskytne Opelu až 4,5 miliardy eur, avšak za předpokladu, že se jeho novým majitelem stane Magna. Vedení GM by mělo jednat o situaci v Opelu příští týden.

Opel se teď drží nad vodou díky vládnímu překlenovacímu úvěru 1,5 miliardy eur. Podle německých činitelů mu peníze vydrží do ledna. V Německu automobilka zaměstnává 25 tisíc lidí, což je zhruba polovina pracovních sil divize GM Europe. Kromě Německa má továrny také v Británii, Španělsku, Polsku a Belgii.