Evropská komise zvažuje povinné pojištění aerolinek proti úpadku

Brusel - Nedávné krachy leteckých společností - jako například slovenských nízkonákladových aerolinek SkyEurope - vedlo Evropskou komisi k úvaze, že by mohla přijít s návrhem, aby evropské aerolinky musely mít povinně pojištění proti úpadku. Českým novinářům to dnes řekla eurokomisařka Meglena Kunevová. Lidé by tak možná v budoucnu nemuseli být vystaveni problémům, že se ocitnou v cizině bez letenky a budou muset sami shánět náhradní způsob dopravy, tak jako se to stalo klientům SkyEurope.

Aerolinky například na rozdíl od cestovních kanceláří povinnost mít pojištění proti úpadku nemají. Jejich klienti se tak případné náhrady musí dožadovat v případě krachu firmy u soudu. Při nedávném krachu slovenských nízkonákladových aerolinek SkyEurope zůstalo klientům v rukou na 280 tisíc bezcenných papírků.

„S přibývajícím časem máme stále víc důkazů, že v takovémto případě musíme chránit spotřebitele,“ podotkla Kunevová. SkyEurope totiž podle ní bohužel nejsou jediným podobným případem v poslední době.

Připravení konkrétního legislativního návrhu může trvat i rok

Kunenová řekla, že v říjnu zahájí konzultace o změnách stávajících pravidel, které cestování upravují. Nicméně také připustila, že může trvat řadu měsíců a třeba i rok, než bude výkonný orgán schopný položit na stůl nějaký konkrétní legislativní návrh. O tom by pak navíc ještě rozhodovaly členské země a také Evropský parlament. Dá se také očekávat i tlak z daného sektoru. Pokud by totiž pojištění opravdu časem aerolinky musely mít, mohlo by se to možná projevit i na cenách letenek.

O to, aby povinné pojištění proti úpadku měly kromě cestovních kanceláří i letecké společnosti, v minulosti totiž při vyjednávání současných pravidel usilovala sdružení cestovních agentur a kanceláří. Chtěly mít stejné podmínky. Nakonec se tento požadavek ale prosadit nepodařilo.

Eurokomisařka pro ochranu spotřebitele
Zdroj: ČT24
Vydáno pod