Mléko míří znovu ke školákům, nově pak i do středních škol a školek

Praha - Mléčné výrobky dotované v rámci programu školní mléko budou moci letos posvačit nejen žáci základních škol, ale nově také děti v mateřských školkách a studenti středních škol. Informaci přinesl Michal Němec, ředitel obecně prospěšné společnosti Laktea, která je hlavním distributorem školního mléka u nás. Stát od začátku školního roku znovu zavedl národní dotaci na školní mléko, kterou před rokem zrušila vláda tehdejšího premiéra Mirka Topolánka.

„Jsme rádi, že po roce můžeme nejen navázat na předchozích devět let programu, ale že jsme jej mohli v letošním roce i rozšířit. Dotované mléko bude nyní nově dostupné i dětem v mateřských a středních školách,“ uvedl Němec. Mlékaři podle něj letos koncem srpna oslovili více než 4000 základních škol, asi 1500 středních a přibližně 5000 mateřských škol.

60 milionů se ve 40 miliardách ztratí

I když někteří odborníci znovuzavedení mléka do škol považují za ne zcela zodpovědný krok v době hospodářské krize, 60 milionů se ve čtyřiceti miliardách vkládaných státem do zemědělství vcelku rozmělní, uvedl Martin Mařík, redaktor Hospodářských novin.

Program dotovala v minulém školním roce jen Evropská unie. Mléčné výrobky ve školách kvůli zrušení národní části dotace podražily a poptávka po nich klesla o více než polovinu, počet zúčastněných škol se snížil o 30 procent. Současná vláda pro nový školní rok národní dotaci obnovila. Celková podpora ze státního rozpočtu a peněz EU v nadcházejícím školním roce dosáhne 80 milionů korun, přičemž 60 milionů půjde z národních zdrojů, zbývajících 20 milionů korun poskytne EU.

Petr Vorlíček, mluvčí ministerstva zemědělství

„30 procent výrobku dotuje stát, 15 procent je dotováno ze strany Evropské unie. Nějakých 50 procent zaplatí koncový nákupce.“

Vyšší dotace - nižší ceny pro školáky

Díky štědřejší dotaci by měly být proti loňskému roku ceny mléčných výrobků pro školáky výrazně nižší. Například čtvrtlitrové balení jahodového ochuceného mléka v krabičce, které v minulém školním roce stálo 9,70 koruny, přijde nyní podle cenového výměru ministerstva financí žáka na čtyři koruny. Neochucené mléko ve čtvrtlitrovém kelímku ve školách zlevní na dvě koruny z loňských 5,70 koruny.

Podle Martina Maříka ale obnovení programu školní mléko nepovede k vyšší spotřebě mléka ani jeho vyšší ceně v rámci celé republiky. Dotace pak spíše než u zemědělců skončí v rukou mlékáren.

Dotované mléko odebírá přes dva tisíce škol. Buď ho dětem nabízejí v automatech nebo ho prodávají v bufetech. Stát na mléko do škol začal přispívat v roce 1999, o pět let později na něj začaly přicházet peníze i z Evropské unie. Do škol se nyní dostanou dvě procenta z celkové produkce mléka v Česku.