Na český trh vstupuje slovenská Poštová banka

Praha - Krátce po Privatbance vstupuje na český trh další slovenský peněžní dům. Obdoba české Poštovní spořitelny „Poštová banka“. V Česku se chce zaměřit hlavně na firemní klienty. Na Slovensku Poštová banka dobývá hlavně venkov a menší města. Banka se zaměřuje hlavně na detail, tedy běžné spotřebitele. Svou první pobočku má do konce roku otevřít i v Praze. Poštovou banku ovládá prostřednictvím své investiční společnosti Istrokapital slovenský miliardář Mário Hoffmann. Istrokapital drží v bance bezmála 94 procent, dalších pět procent patří státní Slovenské poště.

Banka se zaměří hlavně na firmy

Bezmála 94 procent akcií Poštové banky drží Istrokapitál podnikatele Hoffmanna, zbytek patří státní Slovenské poště. Poštová banka se chce zaměřit na firmy. V budoucnu ale není vyloučeno, že bude nabízet služby i pro drobnou klientelu. „Je to naše hlavní činnost na Slovensku. Narostli jsme a máme znalosti, které by bylo dobré využít v prostředí velmi podobném slovenskému,“ komentoval situaci majitel společnosti Istrokapital Mário Hoffmann.

Finanční domy budou čelit dalšímu konkurentovi (zdroj: ČT24)

„Rozhodli jsme se, že požádáme Českou národní banku o licenci.“

Mário Hoffmann, majitel společnosti Istrokapital

Podle analytika společnosti Cyrrus Marka Hatlapatky je retailový trh v Česku již velmi saturován, avšak ten korporátní ještě určitý prostor pro nové hráče skýtá. Často prý záleží na zemi původu a Poštová banka by tedy mohla do určité míry uspět u slovenských podnikatelů působících na našem území.

Podle prezidenta České bankovní asociace Josefa Taubera se banka může uchytit i na mnohem nasycenějších trzích. Průnik do Česka se nedávno povedl například mBank, která postavila svou kampaň na nulových poplatcích. Za rok a půl získala 200 tisíc klientů.

Na tuzemský trh letos v srpnu vstoupila Privatbanka z finanční skupiny Penta, která již několik let působí na Slovensku a zaměřuje se na bohatší soukromé osoby. Jejím cílem je do konce roku 2012 spravovat majetek klientů v objemu šest miliard korun a vybudovat tým privátních bankéřů.