Vídeňská burza zažalovala SkyEurope za klamání investorů

Vídeň - Dozor nad akciovou burzou ve Vídni žaluje slovenskou nízkonákladovou leteckou společnost SkyEurope. Důvodem je podvod při bankrotu. Společnost údajně už několik měsíců skrývala před investory své problémy. SkyEurope získala vloni úvěr deseti milionů eur na zajištění likvidity. Splácení úvěru ale několikrát odložila. Tuto středu přišla o licenci a zrušila všechny lety. Cestující aerolinky SkyEurope přepravovaly do 20 evropských destinací od roku 2001.

Mluvčí státních zástupců v Korneuburgu Friedrich Köhl upřesnil, že se ještě neuskutečnilo žádné slyšení. Prokuratura se musí rozhodnout, zda by se řízení mělo uskutečnit v Korneuburgu, kam spadá vídeňské letiště, nebo ve Vídni, kde má SkyEurope rakouskou centrálu.

Splácení úvěru na zajištění likvidity aerolinky několikrát odložily

Úvěr deseti milionů eur od akcionáře, investičního fondu York, získala SkyEurope v září 2008. Splácení úvěru ale několikrát odložila. Auditor navíc odmítl potvrdit výsledky finančního roku 2007/2008 kvůli pochybnostem, zda je SkyEurope schopna přežít dalších dvanáct měsíců.

Okresní soud v Bratislavě by pak měl do poloviny září zastavit restrukturalizaci a vyhlásit na majetek nízkonákladové letecké společnosti konkurz. Návrh na vyhlášení konkurzu soud obdržel od restrukturalizačního správce v pondělí.

Získají věřitelé své pohledávky zpět?

Věřitelé aerolinek budou moci do 45 dní od vyhlášení konkurzu znovu přihlásit své pohledávky. Podle zákona o konkurzu a restrukturalizaci soud nejpozději 15 dní od doručení žádosti jedním usnesením zastaví restrukturalizační řízení, začne konkurzní řízení a vyhlásí na majetek dlužníka konkurz. „Usnesení musí soud bezodkladně zveřejnit v obchodním věstníku,“ poznamenal mluvčí soudu Pavol Adamčiak. Soud zároveň ustanoví správce. V rámci restrukturalizace si lidé a firmy od SkyEurope nárokovali stovky pohledávek, mnozí za zrušené lety či nevyplacené mzdy.

Aerolinie prodaly v posledních týdnech asi 280 000 letenek na lety, které se neuskuteční. Asi tři čtvrtiny z nich platili lidé kartou, a proto mají šanci, že se k penězům ještě dostanou. Klienti, kteří sumu uhradili společnosti přímo, peníze zpět již zřejmě nezískají.

SkyEurope přišla o licenci ve středu. Vyhlásila úpadek a zrušila všechny lety. Desetitisíce cestujících pak musely hledat jiné spoje. Za sedm let existence nevytvořila společnost SkyEurope žádný zisk. Létala do 20 destinací z Bratislavy, Prahy a Vídně. Loni SkyEurope přepravila 3,76 milionu cestujících, vytvořila obrat 260,9 milionu eur, ale s čistou ztrátou téměř 60 milionů eur a se 176,8 milionu v dluzích.