Jednání v rámci katarského kola budou obnovena 14. září

Dillí – 14. září bude dalším mezníkem ve vyjednávání v rámci katarského kola. V Ženevě totiž hlavní vyjednavači členských zemí Světové obchodní organizace obnoví katarské kolo, které se týká liberalizace světového obchodu. Uvedl to dnes indický ministr obchodu Ánand Šarma. Jednání tohoto kola měla být původně hotova do roku 2004, byla však několikrát přerušena kvůli sporům o zemědělský obchod mezi vyspělým světem a rozvojovými zeměmi.

WTO chce dokončit katarské kolo během roku 2010 

„Dosáhli jsme dohody, že zintenzivníme vyjednávání,“ konstatoval Šarma po dvoudenní ministerské schůzce v Dillí, kterou Indie hostila na důkaz toho, že si chce zlepšit reputaci. Jednání katarského kola totiž začala již v roce 2001, ale jejich uzavření neustále mařily nepřekonatelné spory zejména mezi USA na jedné straně a Indií na druhé. Rozhovory mají být obnoveny na základě hrubého návrhu textu z prosince 2008, uvádí se v prohlášení zveřejněném na závěr této schůzky. Cílem je dokončit jednání v roce 2010.

Političtí lídři různých zemí v posledních měsících několikrát vyzvali k obnovení jednání. Mnoho z nich věří, že liberalizace obchodu by výrazně pomohla rozvojovým zemím v boji s krizí.

Zatímco Indie podle pozorovatelů zorganizováním důležité schůzky dala najevo, že je ochotna přistoupit na dohodu, mohou být stále problémy s USA. Prezident Barack Obama sice dal všeobecně najevo, že je ochoten obchodní dohody dosáhnout, zatím však pro to moc neudělal. Mnozí vyjednavači poukazují na to, že Obama má daleko naléhavější priority, takže Bílý dům zatím nebyl schopen promyslet svou vyjednávací pozici a strategii.

Pokud budou země ochotné, nebrání nic dokončení dohody

Ministerská schůzka v Dillí se nezaměřila na žádný z problémů, které je ještě potřeba vyřešit. Tomu se bude věnovat až jednání v Ženevě. Šarma však vyjádřil naději, že pokud budou země ochotné, nebrání nic dokončení dohody.

Uzavřené body dohody by se již neměly měnit a nová jednání se zaměří jen na nevyřešené problémy. To je úlevou pro některé země včetně Brazílie a pro Evropskou unii, které se obávaly, že USA budou chtít předělat vše, co již bylo v uplynulých letech dohodnuto. Případnou dohodu o liberalizaci obchodu musí podepsat všech 153 členských zemí WTO.