Rozpočtové provizorium by Česko poškodilo, varuje Janota

Praha – Ústavní krize hrozí posunutím termínu předčasných voleb z původně plánovaného termínu na začátku října. Pokud by se však volby uskutečnily byť jen o měsíc později, znamenalo by to téměř s jistotou, že státní rozpočet na rok 2010 by poslanci schvalovali až v příštím roce. Česko by tak od 1. ledna hospodařilo s takzvaným rozpočtovým provizoriem. Ministr financí Eduard Janota před tímto stavem varuje. Rozpočtové provizorium by podle něj dál výrazně zkomplikovalo už tak problematické hospodaření státu.

V případě rozpočtového provizoria by ministr financí při rozdělování státních peněz vycházel z rozpočtu pro letošek. Schválené výdaje by rozdělil na 12 stejných dílů a s nimi by pak hospodařil měsíc od měsíce. Zatímco však letošní rozpočet ve schválené verzi počítal s bezmála pětiprocentním růstem HDP, v roce 2010 bude česká ekonomika s největší pravděpodobností v daleko horší kondici.

„Byla by to velmi nepříjemná záležitost pro celý rozpočtový systém,“ řekl Janota na adresu hrozícího rozpočtového provizoria. Nejvíce by se podle něj zkomplikovalo spolufinancování projektů z fondů Evropské unie a pokračování probíhajících velkých státních investic. Zároveň by zmatky kolem rozpočtu vrhly špatné světlo na Českou republiku na mezinárodním poli. „Byl by to velmi špatný signál, který by patrně skončil tím, že ratingové agentury by mohly přehodnotit naše ratingové postavení. Jakékoli zhoršení takto nastavených parametrů ratingu znamená zdražení financování dluhu,“ podotkl ministr.

Nová vláda bude muset šetřit

Komplikace připouští také ekonom VŠE Ladislav Tajovský, Janotova slova nicméně zmírňuje. „Nebylo by to až tak tragické, jak si teď můžeme představit,“ míní. Podle rozpočtového provizoria totiž stát ze zákona hospodaří jen do chvíle, než je schválen rozpočet nový. To se může i v krizovém případě podařit už začátkem ledna.

Největší problém hospodaření státu vidí Tajovský spíše v rozpočtové disciplíně nově zvolené politické reprezentace. „Tady se implicitně předpokládá, že sněmovna, která zvolená z předčasných voleb, bude v tomto smyslu rozumnější, a to já vůbec nepovažuji za jisté,“ podotkl.

Česku přitom příští rok hrozí rekordní schodek ve výši 230 miliard korun. Právě Janota a jeho úředníci navrhují sérii škrtů v hospodaření jednotlivých rezortů, které by měly pomoci deficit srazit na přijatelnějších 160 miliard. Premiér Jan Fischer i šéfové parlamentních politických stran se ale shodují na tom, že státní rozpočet jako výsostně politickou záležitost musí schvalovat až nová sněmovna.

Volby
Zdroj: ČT24