Vyšší daň zdraží pivo

Praha - Minimálně o jednu korun by mohla vzrůst cena půllitru piva v případě, že se zvýší spotřební daň z alkoholu, jak to navrhuje ministerstvo financí. Upozornil na to dnes výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý. Podle marketingového ředitele firmy Stock Plzeň Richarda Švédy by podražil také tvrdý alkohol. Klesla by poptávka po lihovinách a navíc by rostl černý trh.

„K růstu cen by nepochybně došlo, protože spotřební daň se v případě legálních produktů podílí na výsledné ceně 40 až 60 procenty,“ řekl Švéda s tím, že je předčasné odhadovat, o jak velké zvýšení cen by šlo. „Důsledkem toho by byly nižší prodeje legálních lihovin, a tedy i nižší inkaso spotřební daně. Přínos pro státní rozpočet by tedy byl minimální, nulový, nebo dokonce negativní,“ dodal. Po oznámení termínu zvýšení daně by prý došlo k nárůstu spekulativních nákupů lihovin ze strany obchodníků. Po něm by následoval razantní pokles poptávky.

„Mohlo by to klidně znamenat, že by se požadované množství vůbec nevybralo,“ vyjádřil se podobně jako Švéda také Veselý, podle něhož by prodané množství piva mohlo klesnout tolik, že by se celková státem na dani vybraná suma meziročně snížila.

Informaci o plánovaném zvýšení spotřební daně u pohonných hmot, alkoholu a cigaret přinesl v úterý server Týden.cz. U litru čtyřicetiprocentního alkoholu by spotřební daň vzrostla asi o pět korun, u půllitru piva o 50 haléřů. Ministerstvo financí mimo jiné navrhuje s cílem snížit rozpočtový deficit také zvýšení dolní sazby daně z přidané hodnoty na 11 procent a horní z 19 na 20 procent.

Hrozí problémy pivovarů

Podle Veselého by zvýšení daňových odvodů z piva ještě zkomplikovalo situaci výrobců, ale zejména zaměstnanců v restauracích, které letos trápí  úbytek zahraničních turistů. Podle průzkumu společnosti Ernst & Young je prý na prodeji piva v tuzemsku závislých až 75 tisíc pracovních míst lidí pracujících v restauracích či hotelích.

Také výroba tuzemských pivovarů se v porovnání s loňskem snižuje. V pololetí se meziročně propadla o 6,8 procenta na 9,2 milionu hektolitrů. Na domácím trhu prodaly pivovary 7,5 milionu hektolitrů, což bylo o 5,4 procenta méně než loni. Tuzemské restaurace a jídelny zaznamenaly v pololetí pokles tržeb o necelých sedm procent.

Alkohol
Zdroj: ČT24