V závodu Siemens v Zábřehu vyhlásily odbory stávkovou pohotovost

Zábřeh (Šumpersko) - Odboráři v zábřežském závodu společnosti Siemens NST Trutnov vyhlásili ve čtvrtek odpoledne stávkovou pohotovost. Informoval o tom šéf odborového svazu KOVO Josef Středula. Rozhodnutím vyvrcholil podle něj pro odbory neakceptovatelný postoj firmy, která propouští. Stávková pohotovost trvá i po dnešním setkání vedení závodu s odboráři. Od ledna dostaly výpověď zhruba dvě třetiny z původních 96 zaměstnanců zábřežského závodu. Zábřežská továrna patří do divize Siemens nízkonapěťová a spínací technika. V závodě se vyrábí elektrorozvaděče či rozvaděčové skříně.

Firma není údajně schopna komunikovat se zástupci zaměstnanců

„Dlouhodobá nejistota a neschopnost firmy komunikovat se zástupci zaměstnanců je hlavním problémem, který rozhodl o vyhlášení stávkové pohotovosti. Jsme připraveni aktivně pomoci našim členům, a pokud firma nebude ochotna seriózně jednat, tak jsme připraveni jít i do stávky,“ uvedl Středula.

Mluvčí Siemensu pro Českou republiku Petr Sedláček prý řekl, že vedení firmy má zájem komunikovat se zaměstnanci. Management závodu se sešel s jejich zástupcem dnes odpoledne. „Na jednání management potvrdil snahu zachovat pracovní místa stávajících zaměstnanců, o dalším propouštění se rozhodně nejednalo,“ uvedl Sedláček.

Finanční prémii při propuštění považuje Josef Voráč za almužnu   

Zástupce zaměstnanců Josef Voráč z odborového svazu KOVO po jednání uvedl, že na něm vedení firmy v podstatě zopakovalo informace, které již pracovníci vědí. „Zaměstnavatel sice dává propuštěným nad rámec zákonného odstupného prémii 20 tisíc korun, to je ale jen almužna. Čekali jsme, že se tak velká firma, jako je Siemens, rozloučí se zaměstnanci důstojněji. Jsme v EU a chceme stejná práva, jako mají kolegové na západ od nás. Toto nám zaměstnavatel nenabídl, stávková pohotovost proto trvá,“ řekl Voráč.    

Siemens nyní podle Sedláčka zvažuje mimo jiné prodej zábřežského závodu, kterému výrazně klesl objem zakázek v důsledku světové finanční krize. „Vedení závodu se znovu setká se zástupci odborové organizace příští týden ve čtvrtek. Na tomto jednání by již mohly padnout konkrétní informace o dalším fungování závodu ať již pod hlavičkou Siemens, či jinou,“ uvedl mluvčí.

Siemens patří mezi největší světové elektrotechnické a elektronické koncerny a v nejméně 190 zemích zaměstnává na 400 tisíc lidí. V tuzemsku patří k největším zaměstnavatelům. V českých firmách skupiny pracuje 12 500 lidí a zhruba čtvrtina z nich je na severu Moravy. Vedení koncernu Siemens ale začátkem července oznámilo při jednání s odbory, že uzavře výrobu ve firmě Kolejová vozidla a propustí všech tisíc zaměstnanců.