Hranice bohatství začíná v Česku už od jednoho milionu korun

Praha – Společnost GfK přišla se zajímavou studií, že hranice bohatství začíná v Česku už od jednoho milionu korun. Myslí si to přes polovinu lidí v Česku. Třetina si myslí, že bohatí jsou lidé, kteří mají aspoň 10 milionů. Při zbohatnutí spoléhají Češi hlavně na náhodu a jako přijatelný způsob nejčastěji uvádějí vynálezy, dědictví nebo výhru v loterii. Hůř už vnímají lidi, kteří získali majetek při vedení státní firmy a nebo v politice.

Hra na náhodu potvrzuje, že Češi rádi sází

Podle generálního ředitele společnosti GfK Ondřeje Tomase je to hodně spojeno s těmi kauzami, které jsou v médiích propírány, kde je vidět, že když se člověk dostane do vysoké státní funkce, tak má možnost i dalších nestandardních příjmů. Spoléhání na náhodu je však vidět také v tom, že Češi mají vcelku rádi i sázení. Kurzové sázky nejsou zdaleka tak oblíbené jako loterie. Například u Sazky tvoří až 60 procent tržeb.

Reportáž Jakuba Linky (zdroj: ČT24)

To potvrdil i mluvčí společnosti Sazka Zdeněk Zikmund: „Každých 4-5 dní odchází ze sídla naší společnosti nový milionář. A zhruba každé dva týdny nový multimilionář, to je člověk, který v některé z našich loterií vyhraje přes 10 milionů korun.“

A jak vyhrané peníze využít?

Češi jsou v nakládání s takovýmito výdělky poměrně konzervativní. Nejčastěji by je investovali do bydlení, cestování nebo k nákupu nového auta. „Lidé prostě mají ty základní potřeby spojené s kvalitním bydlením, muži s kvalitními rychlými auty a samozřejmě i investice do vzdělání pro děti,“ komentoval výsledky Tomas. Naopak zariskovat a rozmnožit výhru na burze by se odvážil jen každý sedmý.