G20 zůstává opatrná, stimulační balíčky zatím nezruší

Londýn - Skupina G20 o víkendu pravděpodobně přislíbí, že nebude rušit mimořádná opatření na podporu ekonomiky, dokud nebude mít jistotu, že krize skutečně končí a světové hospodářství se vzpamatovalo. Zástupci největších světových eklonomik se zároveň budou snažit ujistit finanční trhy, že mají plány pro ukončení těchto opatření, jakmile k tomu nastane správný čas. Uvedla to dnes agentura Reuters s odvoláním na zdroje ze skupiny G7.

Finanční představitelé skupiny předních průmyslových a rozvíjejících se zemí G20 se dnes sešli v Londýně, aby jednali o přípravě summitu G20, jenž se uskuteční koncem září ve Spojených státech. Schůzka bude trvat do soboty. Evropské země se na schůzce chtějí zabývat mimo jiné regulací odměn ve finančním sektoru.

Mezinárodní měnový fond (MMF) podle dokumentů získaných agenturou Reuters zlepšil odhad vývoje světové ekonomiky pro letošní i příští rok. Fond letos počítá s poklesem ekonomiky o 1,3 procenta namísto dříve předpokládaných 1,4 procenta. Odhad růstu pro příští rok MMF zlepšil na 2,9 procenta z předchozích 2,5 procenta.

Oživení bude pomalé

Politici jsou však zatím s vyhlášením vítězství nad krizí opatrní. Výkonný ředitel MMF Dominique Strauss-Kahn dnes uvedl, že světová ekonomika se sice začíná dostávat z hlubokého útlumu, ale oživení bude pomalé a předčasné stažení stimulačních opatření by ho mohlo narušit. „Největším nebezpečím je myslet si, že je práce hotova a že je oživení zaručeno,“ řekl britský ministr financí Alistair Darling.

Vedoucí představitelé Německa, Británie a Francie tento týden varovali, že světová hospodářská krize ještě neskončila a nezaměstnanost v příštích měsících poroste. Upozornili, že zatím neexistuje žádná alternativa k zachování mimořádných stimulačních opatření, je však zapotřebí připravit plány na jejich koordinované ukončení.

Bankovní sektor by se podle těchto představitelů neměl vrátit k dřívějšímu stylu podnikání. Banky by měly držet na uzdě rizika a skupina G20 by měla zavést závazná pravidla po omezování nadměrných odměn v tomto sektoru. Ministři financí EU se již ve středu shodli, že odměňování manažerů především ve finančních institucích musí být regulováno.