Janota bude v pondělí jednat o budoucnosti ČSA

Praha – V centrále Českých aerolinií bude po víkendu opět živo. Podle informací České televize se sem v pondělí chystá ministr financí Eduard Janota. Jednat bude o budoucnosti ztrátového státního dopravce, a to jak s prezidentem ČSA Radomírem Lašákem, tak se zástupci odborů. Na jednání by měl dorazit i předseda dozorčí rady aerolinek Ivan Kočárník.

České aerolinie, které chce stát privatizovat, se v pololetí propadly do ztráty 1,8 miliardy korun. Za celý rok by hospodaření firmy mělo skončit nejméně s dvoumiliardovou ztrátou. Na stabilizaci svého hospodaření potřebují ČSA zhruba jednu miliardu korun. Pokud vedení aerolinek do konce roku potřebné peníze nesežene a stát firmu neprodá, budoucnost ČSA je ohrožena. Podle mluvčího ministerstva financí Ondřeje Jakoba jsou teď ve hře dva scénáře. Buďto se aerolinky podaří privatizovat, nebo musí stát urychleně začít s restrukturalizací firmy.

ČSA ale rozdělují spory mezi vedením firmy reprezentovaným prezidentem Radomírem Lašákem a odborovými organizacemi. Odboráři požadují odstoupení současného managementu. Na to je Lašák ochoten přistoupit výměnou za dodatky v kolektivní smlouvě. Jeho plán počítal především se snižováním platů o 30 procent v případě pilotů, o 15 u ostatních zaměstnanců. Piloti ho však odmítli s odůvodněním, že zahrnuje také omezení, která by mohla ohrozit bezpečnost provozu. Se snížením platů zatím nesouhlasí ani některé dalších osmi odborových organizací.

Reportáž Hany Vorlíčkové (zdroj: ČT24)

Ve hře tak zůstává dřívější plán na restrukturalizaci. Už příští týden by v ČSA mělo začít masivní propouštění. Výpověď by mělo dostat celkem 860 ze 4600 zaměstnanců. Dále management počítá s prodejem šesti letadel a rušení některých linek.