Íránská auta budou jezdit na venezuelský benzin

Teherán – Venezuela se dohodla s Íránem na tučných dodávkách benzinu. Každý den by měl Írán z Latinské Ameriky dostat 20 tisíc barelů, což by mělo pokrýt značnou část jeho spotřeby. Írán je jedním z předních světových exportérů ropy, avšak sám nemá dostatek kapacit pro její zpracování. Aby uspokojil domácí poptávku po palivech, musí dovážet až 40 procent benzinu, který spotřebuje.

„Na základě strategických jednání bylo rozhodnuto exportovat z Venezuely do Íránu 20 tisíc barelů benzinu denně,“ prohlásil v noci na dnešek venezuelský prezident Hugo Chávez, který byl v Íránu na dvoudenní návštěvě. Dodávkami benzinu by měla Venezuela částečně platit za stroje a technologie, které dováží z Íránu. Podle íránské státní televize by měly první dodávky venezuelského benzinu dorazit do Íránu v říjnu.

Radikálnímu islámskému státu nyní reálně hrozí, že pokud zcela neukončí svůj jaderný program, bude zastavení dovozu benzinu do země jednou ze sankcí, které na ni uvalí mezinárodní společenství. Ve světě totiž panuje přesvědčení, že Írán pracuje na výrobě jaderné bomby.  

Írán a Venezuelu spojuje jejich zarytý antiamerikanismus. Během schůzky Cháveze s íránským duchovním vůdcem ajatolláhem Chameneím zazněla i otázka posílení spolupráce a upevnění jejich společných postojů.