Odbory ČSA přijdou s vlastním plánem na záchranu firmy

Praha – Odborové organizace Českých aerolinií předloží v nejbližších dnech vlastní jednotný návrh, jak snížit ztrátu společnosti. Po jednání odborů s ministrem financí Eduardem Janotou a předsedou dozorčí rady Ivanem Kočárníkem to řekl předseda odborového svazu pilotů (CZALPA) Filip Gaspar. Odboráři tak reagují na plán vedení ČSA, který počítá se snižováním platů pilotů o 30 a ostatních zaměstnanců o 15 procent. Ten dnes zástupci osmi organizací, které se jednání zúčastnily, odmítli.

Podle Janoty musí ČSA za dané situace ušetřit zhruba jednu miliardu korun ročně na provozních nákladech. Z velké části se přitom jedná právě o náklady na mzdy. „Odboráři toto akceptovali s tím, že buď koncem tohoto týdne, nebo začátkem příštího týdne přijdou s vlastním návrhem, jak tuto situaci řešit,“ řekl Janota v rozhovoru pro Českou televizi. „Jsem připraven tento návrh prostudovat, zjistit jeho reálnost a projednat ho s managementem,“ dodal.

Na dosavadním postupu managementu ČSA odborářům podle prezidenta odborové organizace leteckých inženýrů a techniků Petra Voldána vadí především snaha o plošné řešení problémů společnosti. Plán odborových organizací bude naproti tomu kombinovat více úsporných opatření. „Zřejmě bude potřeba jak propouštět, tak zřejmě bude muset dojít k nějakým ústupkům ze strany zaměstnanců,“ uvedl.

Odbory budou řešit problémy ČSA (zdroj: ČT24)

Janota bude podle svých slov nadále prostředníkem při vyjednávání mezi odbory a vedením ČSA. „Do té doby, než bude nalezena případná jiná varianta, platí stávající restrukturalizační plán a všechny kroky, které management koná, bude konat nadále,“ zdůraznil ministr. Plán počítá mimo jiné s propuštěním stovek lidí, první z nich by měli dostat výpověď už tento týden.

V otevřeném dopise zaměstnancům ČSA dnes Janota zároveň pokáral některé představitele odborových organizací, především CZALPA, že proti společnosti vedou negativní mediální kampaň, která v důsledku poškozuje zaměstnance i vlastníka společnosti. „Nebudu proto podléhat tlaku, který je na mě ze strany odborových předáků neprávem vyvíjen,“ píše v dopise Janota.

Privatizaci stát nezastaví, bojí se arbitráže

Přes pokračující problémy ČSA bude nadále pokračovat v procesu jejich privatizace, v němž zbyl jediný zájemce, konsorcium Unimex a Travel Service. „Nebyl žádný zákonný ani jiný důvod tu soutěž přerušit. Dovedu si představit, že Unimex Group by toto využil a vedl by okamžitě arbitráž vůči státu za zmařený investiční záměr,“ vysvětlil ministr, proč vláda od prodeje aerolinek neustoupila.

Eduard Janota, ministr financí:

„Stát má svoji představu o tom, za jakých podmínek včetně finanční nabídky bude společnost privatizovat a od této podmínky neustoupí. Buď bude nabídka odpovídat představám vlády, a nebo nebude a privatizovat se nebude.“

Ministr nicméně neodmítá možnost, že by ČSA zůstaly ve vlastnictví státu. Rozhodující podle něj bude nabídka Unimex Group. „Jestli nabídka bude přijatelná pro vládu, tak privatizace proběhne úspěšně, když nebude, privatizace bude zrušena, a to v duchu pravidel, která byla stanovena, bez jakýchkoli arbitráží a stát bude pokračovat jako vlastník,“ řekl Janota.

Eduard Janota
Zdroj: ČT24