Reinkarnovaná porcelánka nabírá propuštěné zaměstnance

Nová Role (Karlovarsko) – Noví majitelé bývalých závodů Karlovarského porcelánu obnovili provoz na konci května. Do největšího ze závodů v Nové Roli přesunuli veškerou výrobu, v Lesově a Klášterci se pak zaměřují na dekoraci a kompletování porcelánových sad. Do práce se zatím vrátila polovina z původních 1200 zaměstnanců. Jejich počet by se měl dál zvyšovat.

„Počítáme s tím, že v průběhu září by mohlo dojít ještě k navýšení na 700 zaměstnanců,“ uvedl předseda představenstva porcelánky. Michal Bíman. To by ale podle vedení společnosti už měl být konečný stav. Do porcelánky se v naprosté většině vrací lidé, kteří tu už pracovali. Řada z nich byla nucená přečkat dva až pět měsíců v evidenci úřadů práce.

Jak uvedl vedoucí provozu závodu v Lesově, bývalý zaměstnanci karlovarského porcelánu se do reinkarnovaného podniku vracejí navzdory nepříliš výhodným platovým podmínkám. V průměru si zde přijdou na 12 až 14 tisíc kourun hrubého. "Platy zůstaly v podstatě stejné, jako byly loni, ale budeme dělat novou kolektivní smlouvu a tam se budou dojednávat příplatky,“ podotýká vedoucí odborů ze závodu v Nové Roli.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Na nedostatek práce si ale zaměstnanci stěžovat nemůžou. Firmě se podařilo obnovit většinu bývalých zakázek. Největší odběratelem je Rusko, kam směřuje kolem 40 procent produkce. Zbytek zakázek je z České republiky a ze zemí Evropské unie. Hospodaření porcelánky je za první tři měsíce provozu v zisku. Vedení společnosti očekává do konce roku tržby v celkové výši 230 miliónů korun