Růst nezaměstnanosti v srpnu zpomalil

Praha – Míra nezaměstnanosti v srpnu stoupla na 8,5 procenta z červencových 8,4 procenta. Její růst značně přibrzdil, v červenci byla totiž o 0,4 procenta vyšší než v červnu. Ve srovnání s loňským rokem ovšem není srpnový výsledek nijak příznivý, míra nezaměstnanosti je totiž o více než 3 procenta vyšší. Informovalo o tom dnes ministerstvo práce a sociálních věcí.

Celkem bylo v srpnu bez práce 493 751 lidí, tedy o 8 432 více než ke konci července. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku hledalo práci o 181 418 zájemců více.

Míru nezaměstnanosti vyšší než celorepublikový průměr vykázalo 45 okresů, nejvyšší byla již tradičně v okresech Most (16,5 procenta), Karviná (14,6 procenta) a Šumperk (14,3 procenta). Naopak na nejnižších hodnotách zůstává nezaměstnanost v Praze, kde se drží kolem tří procent.

Rozhovor s Lubomírem Lízalem (zdroj: ČT24)

Nárůst nezaměstnanosti v srpnu zpomalil podle všeho díky tomu, že již pominul příval čerstvých absolventů do evidence úřadů práce. „Pravděpodobně to nejvýraznější zhoršování nezaměstnanosti, jaké jsme zaznamenali během prvního čtvrtletí, je již za námi. Nezaměstnanost půjde ještě zhruba půl roku nahoru a vyvrcholí pravděpodobně nad úrovní deseti procent na přelomu prvního a druhého čtvrtletí 2010,“ odhadl analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Hlavní roli v dalším zhoršováním nezaměstnanosti bude hrát především nástup podzimu a s ním spojený konec řady prací v zemědělství a ve stavebnictví. „Ten hlavní důvod, proč bych viděl, že ještě nejsme z hlediska nezaměstnanosti v tom nejhorším bodě, je konec sezónních prací,“ potvrdil v rozhovoru pro ČT24 ekonom CERGE-EI Lubomír Lízal.