Slovenský soud poslal SkyEurope do konkurzu

Bratislava – Okresní soud v Bratislavě dnes vyhlásil konkurz na zkrachovalou leteckou společnost SkyEurope a nadobro zastavil její restrukturalizaci. Věřitelé tak mohou začít přihlašovat své pohledávky vůči aerolinkám. Naděje na uspokojení jejich nároků je však velmi malá. SkyEurope dluží zaměstnancům mzdy, navíc většinu majetku pořídila na leasing. Pro 280 tisíc lidí, kteří mají letenky na neuskutečněné lety, se tak zřejmě budou peníze hledat jen těžko.

Bratislavský soud poslal aerolinky do konkurzu na základě návrhu restrukturalizačního správce Jozefa Griščika. Ten návrh odůvodnil tím, že situace aerolinek se změnila natolik, že jejich ozdravení již není možné. „Podle mého názoru byla úspěšná restrukturalizace možná, avšak nedošlo k zajištění dostatečné hotovosti potřebné k zachování chodu společnosti,“ uvedl podle agentury SITA Griščik.

Správcem konkurzní podstaty soud jmenoval Emila Čerevku. Jeho úkolem bude dát dohromady pasiva a aktiva aerolinek, zjistit kolik peněz ve firmě zbylo. Zároveň s vyhlášením konkurzu začala běžet lhůta pro přihlašování pohledávek. Věřitelé je mohou přihlásit do 45 dní. Pravděpodobnost, že lidé vymohou například peníze za letenky na neuskutečněné lety, je ovšem malá, v konkurzu totiž bývá obvykle uspokojeno jen mezi 4 až 7 procenty celkových dluhů zkrachovalých firem.

Živý vstup Olgy Bakové (zdroj: ČT24)

Slovenské nízkonákladové aerolinky přestaly létat před více než týdnem a krátce poté jim slovenské ministerstvo dopravy odebralo licenci. Důvodem krachu společnosti byl nedostatek peněz na provoz letadel a neschopnost splácet dluhy nahromaděné za osm let jejího ztrátového provozu.

Vydáno pod