Skanska propustí až 1200 lidí

Praha – Stavební společnost Skanska se musí vyrovnat s krizí. Nemá dostatek zakázek, a tak bude muset propouštět. Navíc se bude celá společnost restrukturalizovat. O práci by mělo přijít až 1200 zaměstnanců, ti dostanou odškodné ve výši šesti měsíčních platů. Nejvíc se propouštění dotkne lidí přímo na stavbách.

Skanska má v Česku celkem 6800 pracovníků. Celkem 1200 z nich by mělo ale brzy o práci přijít. Společnost odůvodnila nepopulární krok snahou o větší efektivitu a menším počtem zakázek. Navíc se chce celá společnost restrukturalizovat. „Jednou z nejdůležitějších součástí restrukturalizace jsou nová organizační schémata divizí, úseků i odborů. Hlavním výsledkem je zvýšení produktivity a snížení nákladů, což skupině umožní lépe čelit současné hospodářské situaci,“ řekl generální ředitel Skansky Dan Ťok. 

Firma se rozloučí především se zaměstnanci, kteří pracují přímo na stavbách. Na ně připadnou asi dvě třetiny výpovědí. Zbytek propuštěných pak budou pracovníci z kanceláří. Lidé, kteří přijdou o práci, by měli dostat odškodné ve výši šesti měsíčních platů. Až se stavebnictví opět vzchopí, slibuje firma propuštěným, že při novém náboru budou mít přednost. Skanska zřídila i asistenční pomoc, která má propuštěným pomoci najít novou práci.   

Skanska propouští (zdroj: ČT24)

Provozní zisk Skansky se loni v Česku a na Slovensku proti roku 2007 snížil o 18 procent na 1,4 miliardy korun. Tržby skupiny se naopak meziročně zvýšily o pět procent na 37,6 miliardy korun.