Podmínky pro podnikání jsou v Česku horší než loni

Washington - Podmínky pro podnikání se v České republice oproti loňsku zhoršily, jak uvádí Světová banka. V konkurenci 183 zemí se Česká republika propadla z loňského 66. místa na 74. místo. Před Českem jsou dokonce i všechny státy visegrádské čtyřky, tedy Slováci, Poláci a Maďaři. V neprospěch České republiky také hovoří například proces vydávání stavebních povolení. Na druhou stranu se ale zkrátila doba zápisu do katastru nemovitostí. Žebříčku zemí z hlediska jednoduchosti podnikání vládne Singapur. Z EU se do první desítky dostaly pouze Irsko, Velká Británie a Dánsko.

Proces vydávání stavebních povolení a příliš velký počet úkonů, které jsou s tím spojeny, mluví v neprospěch České republiky. „Ze zprávy vyplývá, že české podnikatelské prostředí se naopak oproti roku 2008 významně zlepšilo v ochraně investorů a zahájení podnikání, což je z našeho pohledu klíčové,“ uvedl ke zprávě prezident Hospodářské komory Petr Kužel. Myslíme si, že tyto výtky jsou do určité míry opodstatněné, avšak v případě daňové zátěže negativní výsledek nesdílíme. Naopak myslíme si, že za poslední dva roky došlo k výraznému snížení daňového břemena, proto zveřejněné výsledky ve studii Doing Business považujeme do jisté míry za zkreslené a vzdálené od reality," dodal Kužel.

 I přes krizi státy pokračují v reformách

Podle průzkumu zemí, které byly do žebříčku zahrnuty, k reformě podnikání přistoupilo 131 zemí, a to navíc v situaci, kdy ekonomika prochází krizí. To je více než 70 procent všech států. Za jednu z deseti nejvíce reformních zemí zpráva označila Bělorusko. V Bělorusku je teď oproti loňsku snazší podnikat, zjednodušilo se vydávání stavebních povolení a snížila se byrokracie při uzavírání zahraničních kontraktů. Nejvíce reforem přijaly země východní Evropy a Střední Asie. Z celkového počtu 27 zemí jich reformovalo 26.

Reformy se nejvíce zaměřily na zjednodušení procesu zahájení podnikání a jeho udržení, dále na posílení vlastnických práv, na zvýšení efektivity obchodních sporů a na celkové zjednodušení konkurzního řízení při ukončení podnikání. „Vlády v Evropě a Střední Asii pokračují v reformách regulačních opatření v rámci své dlouhodobé strategie, i když poslední rok byl velmi náročný,“ sdělil Neil Gregory ze Světové banky.