Exkluzivní průzkum: Podnikatelé chtějí daňové úlevy

Praha – Hospodářská krize, která se do České republiky v uplynulém roce přelila přes západní hranice, pořádně potrápila tuzemské podnikatele. Na problémy s odbytem reagovaly firmy různě, nejčastěji šetřily na nákupu materiálu. Úsporná opatření se ale nevyhnula ani zaměstnancům. Podniky jim snižovaly platy, omezovaly benefity, nebo je dokonce propouštěly. Na jednom se ale podnikatelé shodují, v době recese by očekávali větší aktivitu státu, a to především v daňové oblasti. Vyplývá to z průzkumu, který pro Českou televizi provedla Hospodářská komora.

Na otázky v průzkumu odpovídalo 2699 firem, od těch nejmenších, až po ty s víc než tisícovkou zaměstnanců. Na příliš vysoké daně si pak stěžují bezmála dvě třetiny českých podniků. Právě úlevy na daních by byly podle necelých 53 procent z nich nejelegantnějším řešením, jak by stát mohl soukromému sektoru pomoci současnou recesi překlenout. Stát už podnikatelům pomocné lano hodil v podobě odpuštění záloh na daně z příjmu. Jen v prvním čtvrtletí tak v souhrnu ušetřili 12 miliard korun.

Ne všem podnikatelům se zdají být české daně nepřiměřené. „Pokud se na to člověk podívá v širším kontextu, není situace zas tak dramatická,“ míní ředitel Brano Group a podnikatel roku 2006 Pavel Juříček. Skutečným problémem Česka jsou podle něj spíše neúměrně vysoké náklady na výběr daní. Stát se díky nim připravuje o nemalou část daňových příjmů.

Komentář podnikatelů (zdroj: ČT24)

Jaroslav Hanák, Svaz průmyslu a dopravy:

„Přestože někdo dává najevo, že je konec recese, já si myslím, že opak je pravdou.“

Velkou bolestí, kterou recese zasela do drtivé většiny odvětví ekonomiky, zůstává nadále zmrazení poptávky. Víc než 46 procent podniků v současnosti nejvíc trápí propad v objemu zakázek. Reagují na něj řadou úsporných opatření. 24 procent dotázaných firem šetří na nákupu nového materiálu, 21 procent muselo s příchodem recese začít propouštět, nebo alespoň přestat nabírat nové zaměstnance. S růstem nezaměstnanosti je podle viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Hanáka nutné počítat nadále, navzdory prvním známkám přicházejícího oživení. Bez práce by podle něj mohlo být kolem deseti procent Čechů.

Ekonomické problémy také podnikatele více svádějí k tzv. schwarz systému, tedy zaměstnávání lidí bez řádně podepsané pracovní smlouvy, kdy podnikatel ušetří na odvodech za sociální a zdravotní pojištění. V posledních měsících k němu přistoupilo víc než šest procent dotázaných firem. Na přímou otázku, zda schwarz systém využívají dlouhodobě, odpovědělo kladně víc než 30 procent firem.