Setuza prodává majetek, aby zaplatila dluhy

Ústí nad Labem - Setuza pokračuje v prodeji svých aktiv. Valná hromada dnes schválila, že se společnost zbaví majetku v hodnotě 741 milionů korun. Setuza, která zastavila veškerou výrobu, už tímto způsobem vydělala tři miliardy korun. Peníze použila na úhradu svých dlouhodobých závazků. Akcionáři, kteří se dnes na valné hromadě sešli po více než dvou letech, zároveň odhlasovali, že loňský zisk téměř 347 milionů korun půjde na úhradu ztrát z minulých let. Předloni ztráta podniku dosáhla 1,85 miliardy korun.

Restrukturalizaci a prodej jiného majetku za více než 2,4 miliardy korun schválila právě už valná hromada před dvěma lety. V minulosti prodané budovy si Setuza pronajala, odprodané stroje si znovu pořídila na leasing. Nemovitosti za 1,14 miliardy korun získala společnost Setuza Development. Mezi lety 2007 až 2009 prodala firma i ochranné známky k jednotlivým produktům, průmyslové vzory, budovy, pozemky know-how a vybrané zásoby.

Výroba přešla na jiné firmy

Setuza zaměstnávala přibližně tisícovku lidí, nyní jich je jen několik. Byla největším výrobcem surovin pro bionaftu v zemi. Setuza vyráběla i rostlinné oleje, prací prostředky, mýdla a kosmetické produkty. Na konci loňského roku přešla výroba a téměř všichni zaměstnanci Setuzy do firem STZ, Oleochem, Oleofin a Spolpharma ovládaných skupinou Via Chem.

Setuza pořád vlastní značný majetek. Má například výrobnu Fame v Mydlovarech, lisovnu v Hracholuskách na Prachaticku, skladovací areál v Lovosicích, rekreační zařízení v Jiřetíně pod Jedlovou a další drobné stavby. Všech se chce postupně zbavit, a řešit tak svou finanční situaci. Vlastní kapitál firmy na konci loňska dosáhl záporné hodnoty přes 650 milionů korun, podle představenstva je letos jeho řešení hlavním úkolem firmy. Loňské výnosy Setuzy klesly z předloňských 15 miliard na 3,7 miliardy korun.

Setuza
Zdroj: ČT24