Pražský soud vyhlásil úpadek na firmu PA Export

Praha - Městský soud v Praze dnes vyhlásil úpadek na firmu PA Export, která dříve nesla název Škodaexport. Závazky PA Exportu podle údajů soudu činí 879 milionů korun. Insolvenčním správcem soud jmenoval Václava Kulhavého. PA Export byl od poloviny června na návrh Siemens Engineering v insolvenčním řízení. Jediný člen představenstva PA Exportu Štěpán Sádecký v oznámení zaslaném soudu úpadek zdůvodnil tím, že na konci srpna krachla jednání s investory dvou elektráren v Pákistánu, jejichž výstavbu v hodnotě 300 milionů dolarů (5,3 miliardy korun) měla tato firma jako generální dodavatel na starost.

Neúspěšná podle Sádeckého byla také jednání PA Exportu s ministerstvem financí a bez odezvy prý zůstala i žádost adresovaná premiérovi Janu Fischerovi, ve které PA Export navrhoval vytvořit společnou komisi, jež by se problematické projekty v Pákistánu pokusila vyřešit. Za dvojici ztrátových projektů v Pákistánu bude muset státní pojišťovna Egap nyní zaplatit přes miliardu korun. Mluvčí Egapu Vlastimil Nesrsta řekl, že k platbě pojišťovnu vyzvala státní Česká exportní banka a HSBC Bank. Tyto banky totiž poskytly záruky na financování pákistánských projektů.

Závazky PA Exportu přesahují o půl miliardy jeho pohledávky

Zatímco závazky PA Exportu činí 879 milionů korun, tak jeho tuzemské a zahraniční pohledávky obnášejí 393 milionů korun a hodnota movitého a nemovitého majetku je 331,8 milionu korun. Na účtech firmy je celkem 175 milionů korun. „Stav vyplacených záloh ve prospěch tuzemských třetích osob, které jimi nebyly dosud zúčtovány, činí 50,8 milionu korun,“ uvedl v žádosti o určení insolvenčního správce samosoudce Jaromír Harmach, podle kterého lze v případě PA Exportu z insolvenčního návrhu usuzovat na velmi vysokou náročnost tohoto řízení.

Soud zahájil insolvenční řízení s PA Exportem letos v polovině června. Společnost Siemens Engineering v insolvenčním návrhu své pohledávky po lhůtě splatnosti vůči PA Exportu vyčíslila na takřka 130 milionů korun. Pohledávky prý souvisejí právě se zakázkami PA Exportu na stavbu dvou elektráren v Pákistánu. Poté své pohledávky přihlásilo několik dalších věřitelů.

Bývalý Škodaexport končí po více než 40 letech

Firmu Škodaexport loni od státu koupila za 210 milionů korun společnost ČKD Group a přejmenovala ji na PA Export. Nový majitel chtěl ale akvizici státu vrátit, protože prý byl v kupní smlouvě uveden v omyl. Problém údajně spočíval hlavně v projektech v Pákistánu, na kterých prý Škodaexport prodělával, protože ceny byly podhodnocené. ČKD Group následně od privatizační smlouvy jednostranně odstoupila. Požadavek na vrácení této společnosti státu ministerstvo financí odmítlo a na platnosti smlouvy i nadále trvá.