Balíček škrtů je hotov, prozradil Janota

Praha – Balíček, který má ministerstvu financí umožnit seškrtat schodek rozpočtu na úroveň kolem 160 miliard korun, je již připravený v paragrafové verzi. Oznámil to dnes šéf resortu financí Eduard Janota s tím, že návrh dalších škrtů ve výdajích spolu s plánem na zvýšení daní a pojistného předloží vládě na její středeční schůzi. Právě hospodaření státu v příštím roce je teď hlavním zaklínadlem politiků vpravo, na středu i v levé části politického spektra. ČSSD chce diskutovat, na co přistoupí. Mirek Topolánek a jeho ODS zase žádá, ať vláda rozpočet jednoduše předloží a spojí ho s vyslovením důvěry.

Podle Janoty je klíčové, že škrty předkládá jako ucelený balíček, nikoliv jako několik separátních návrhů. Jednotlivé návrhy by totiž podle něj jen obtížně nacházely politickou podporu. „Situace by byla jasná. Levice by nechtěla škrtat, chtěla by zvyšovat daně. Pravice by se chovala obráceně, takže by z toho nic nebylo,“ upozornil ministr.

Janota: Nízký schodek záleží na politicích

Reportáž Veroniky Markové (zdroj: ČT24)

Snížení schodku na únosnou míru je podle něj už jen otázkou politické vůle. Pokud bude úsporný balíček schválen, ministerstvo financí bude schopno upravit návrh rozpočtu během pěti dnů. Janota rovněž připomněl, že je proti valorizaci důchodů, protože inflace zůstává nízká, a není tedy splněna zákonná podmínka, která jako důvod ke zvyšování penzí požaduje růst inflace. „Řada členů vlády s tím má problém,“ podotkl Janota s poukazem na vyjádření ministra práce a sociálních věcí Petra Šimerky v médiích.

Janota počítá s tím, že navrhne zmrazení, popřípadě jen nepatrné zvýšení plateb státu do systému zdravotního pojištění. Další peníze chce uspořit tím, že se pokusí prosadit snížení platů státních úředníků o tři procenta. „Kompenzuje to vývoj mezd v privátním sektoru,“ argumentuje Janota. Škrty v řádu 20 miliard korun plánuje i v oblasti sociálních dávek.

Názory politických stran na Janotův balíček:

  • ČSSD: Nelíbí se jí zvažované zvýšení sazeb daně z přidané hodnoty, naopak se jí zamlouvá zavedení daňové progrese.
  • ODS: Pro některé poslance ODS je nepřijatelné například zpětné snížení státní podpory stavebního spoření.
  • KSČM: Komunisté odmítají, aby protikrizová opatření poškodila středněpříjmové a nízkopříjmové skupiny obyvatel.
  • TOP 09: Mají k návrhu ministra financí sice mnoho výhrad, ale jsou připraveni ho podpořit, protože snižuje schodek rozpočtu.
  • KDU-ČSL: Lidovcům chybí v návrhu rozpočtu ještě dramatičtější škrty na straně výdajů, mimo jiné na ministerstvu obrany. Jde například o nákup transportérů nebo letadel. Chtějí revidovat některé státní zakázky.
  • Strana zelených: S výhradami balíček podporují.

Už teď je jisté, že Janotův boj za prosazení zákonů bude těžký, na důchody nechtějí sáhnout sociální demokraté, kteří zároveň volají po daňové progresi. Nepřijatelné je pro ně i snižování sociálních dávek. „Jsme připraveni jednat o tom, které věci sociální demokraté podpoří,“ tvrdí exministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD). Další exstrážce státní pokladny a zakladatel nové politické formace TOP 09, Miroslav Kalousek, tvrdí, že jeho strana a poslanci s ní spojení balíček podpoří, aniž by se jim kdovíjak líbil.

Mirek Topolánek (ODS):

„Jsme přesvědčeni, že v dané situaci musí být hlasování o balíčku spojeno s hlasováním o důvěře vládě.“


Odborníci varují před rozpočtovým provizoriem

„Pokud bychom to dotáhli až k rozpočtovému provizoriu, tak bychom vařili maďarský guláš, jdeme směrem k Maďarsku, a to je strašně špatně, je to hrozba,“ varuje analytik Raiffeisen Bank Aleš Michl. Otázku rozpočtu sice teď přetřásají všechny politické strany, se samotným ministrem o něm ale zatím nikdo mluvit nechtěl. K debatě ovšem nyní dojít musí. Jediné, na čem se však zatím největší političtí rivalové dokáží shodnout, je fakt, že otázku rozpočtu je třeba řešit rychle.

Mirek Topolánek
Zdroj: ČT24
Vydáno pod