Část odborářů Tesca se od stávkové pohotovosti distancovala

Praha - Ve věci stávkové pohotovosti, kterou v pondělí večer vyhlásila Odborová organizace zaměstnanců Tesco Stores ČR, nejsou odboráři společnosti Tesco Stores ČR jednotní. Konkurenční Podnikový výbor OSPO Tesco Stores ČR, který je prý největší odborovou základnou působící při tomto obchodním řetězci, se dnes od akce odborářských kolegů distancoval.

Kritika Odborové organizace zaměstnanců Tesco Stores ČR se týká toho, že v prodejnách Tesco je málo zaměstnanců, což by prý mohlo zkomplikovat jejich provoz v předvánočním období, kdy obchody každoročně čelí velkému náporu zákazníků. Odboráři z této organizace zároveň kritizují změny v systému odměňování zaměstnanců tohoto obchodního řetězce, a proto vyhlásili stávkovou pohotovost.

Podnikový výbor OSPO: Stávková pohotovost je exhibicí

Ovšem Podnikový výbor OSPO Tesco Stores ČR tak radikální není. „Momentálně vyhlášená stávková pohotovost je exhibicí, která nic neřeší a nepřispívá k sociálnímu dialogu. Podnikový výbor OSPO Tesco Stores ČR se od této stávkové pohotovosti distancuje,“ sdělil dnes ČTK mluvčí Podnikového výboru OSPO Tesco Stores ČR Milan Matušík, podle kterého je tato organizace největší odborovou základnou při obchodním řetězci Tesco.

Matušík dodal, že odboráři nyní jednají o řešení problémů pracovníků Tesca s jeho vedením. „Trvá dohoda, že pokud se jedná a je možnost dosažení dohody, tak se nepřistupuje k nátlakovým akcím,“ uvedl Matušík. Mluvčí Tesco Stores ČR Eva Karasová dnes prohlásila, že vedení firmy zatím oficiální vyjádření Odborové organizace zaměstnanců Tesco Stores ČR nedostalo. „Proto se nemůžeme k dané záležitosti vyjadřovat,“ dodala.

Podobná situace se odehrála již loni, když na podzim vyhlásili odboráři Tesco Stores ČR stávkovou pohotovost a také kritizovali nedostatek pracovníků v obchodech v předvánočním období. Odbory tehdy od protestních akcí nakonec ustoupily poté, co vedení Tesca přislíbilo posílit personál. „Stávkovou pohotovost jsme ale neukončili, pouze přerušili. Situace se opakuje, takže jsme se rozhodli ke stejnému kroku,“ řekl v pondělí po jednání Odborové organizace zaměstnanců Tesco Stores ČR její mluvčí Patrik Hyka.

Tesco
Zdroj: ČT24