Český autoprůmysl se s krizí vypořádal dobře

Frankfurt nad Mohanem – Český automobilový průmysl přežil hospodářskou krizi bez větší újmy a výroba auta by si mohla za celý letošní rok ve srovnání s loňskem polepšit. Na autosalonu ve Frankfurtu to uvedl prezident Sdružení automobilového průmyslu Martin Jahn, který předpokládá, že by díky evropskému šrotovnému mohla výroba aut v Česku letos vzrůst k hranici jednoho milionu z loňských 950 tisíc vozů.

„Český autoprůmysl se s krizí vypořádal docela dobře. Škoda, TPCA, Hyundai i dodavatelé výrazně profitovali z evropského šrotovného, a proto ten dopad včetně propouštění nebyl tak tragickým, jak se začátku očekávalo,“ podotkl Jahn. Většině firem se podle něj povedlo vyrovnat výpadky výroby ze začátku roku snižováním nákladů, a nikoliv jen propouštěním.

Přestože výroba poroste, tržby tuzemských automobilek by letos měly až o desetinu klesnout. „Všechny značky výrazně snížily ceny, zavedly akční modely, a proto na tom s tržbami nebudeme tak dobře jako s prodeji. To se navíc promítá do finanční situace automobilek,“ dodal Jahn.

Nižší tržby, slabší zájem o luxusnější vozy i pomalý nástup oživení hospodářství ale způsobí, že na zásadnější zvrat a vskutku rychlý růst prodejů si výrobci automobilů ještě počkají. „Myslím, že autoprůmysl čekají ještě dva náročné roky,“ předpověděl Jahn.

Firmy v automobilovém průmyslu loni utržily 707 miliard korun. Automobilky od poloviny loňského roku do letošního pololetí propustily na 11 tisíc kmenových zaměstnanců a 8 tisíc agenturních pracovníků.

Vydáno pod