Bernanke zopakoval slova o konci recese, oživení prý bude pomalé

Washington - Hospodářská recese ve Spojených státech už je zřejmě u konce, proces oživení ale bude v nejlepším případě jen mírný. Řekl to dnes předseda Rady guvernérů amerického Federálního rezervního systému (Fed) Ben Bernanke. Šéf FEDu zároveň upozornil, že v reálném životě to zatím nemusí vypadat, že recese končí. Bernanke hovořil k finanční krizi v souvislosti s prvním výročím pádu investiční banky Lehman Brothers.

„Z technické perspektivy už recese velmi pravděpodobně skončila,“ řekl Bernanke na jeden z dotazů po projevu na konferenci v Brookings Institution. „Mezi prognostiky jsem zaznamenal určitou shodu v tom, že už jsme ve fázi oživení. Většina těchto prognostiků je ale obecně toho názoru, že tempo růstu v roce 2010 bude jen mírné,“ dodal šéf americké centrální banky.

Bernanke hovořil také o takzvaném stínovém bankovním systému, který bankám umožňoval balit půjčky do komplexních investičních nástrojů a ty pak nabízet jako cenné papíry. Bernanke si myslí, že až krize odezní, bude tento stínový systém zřejmě menší a jednodušší.

Ben Bernanke:

„Představuji si, že stínový bankovní systém, alespoň ve střednědobém výhledu, se nevrátí k takové velikosti, jak jsme jej znali předtím. Změny v účetních postupech a ve způsobu regulace omezí výhody, které bankám přináší poskytování nestandardních půjček.“

Lehman Brothers byla nejstarší investiční bankou, která na Wall Street působila. Kolaps banky podle většiny analytiků znamenal zásadní zlom v tehdejším vývoji krize. Ta se ze dne na den prudce zhoršila, zamrzly úvěrové trhy a propad mezinárodního obchodu uvrhl řadu zemí do hospodářské recese.